Глобальні страхові премії зростуть / Ілюстрація REUTERS

Після помірного зниження зростання світових премій з ризикового страхування через тривалу пандемію, глобальні страхові премії зі страхування майна та нещасних випадків (P&C) зростуть на 3,8%.

Про це заявив головний економіст групи Swiss Re Джером Хегелі, повідомляє Forinsurer.

Читайте такожЗбитки за III квартал знизять прибуток страхової галузі за весь 2020 рік - Fitch

Відео дня

За словами Хегелі, зниження страхових премій у 2020 році матиме такі ж масштаби, як і у 2008 році після світової фінансової кризи. І разом з тим очікуване скорочення економіки в цьому році через пандемію складе 4%, що набагато більше, ніж скорочення на 1,8%, що спостерігалося у 2008-2009 роках.

Відновлення страхових ринків 

"Відновлення страхових ринків має стимулювати загальне зростання ринків страхування у 2021 році, навіть якщо цей сегмент нерівномірно переносить пандемію", - говорить Хегелі.

У поточній ситуації є свої плюси та мінуси, оскільки, хоча на зростання премій негативно впливає скорочення видів страхування, пов'язаних з діловою активністю, ціни на комерційне страхування продовжують зростати, що, за словами Хегелі, є попутним вітром для зростання премій в поточному році.

Прогноз

"В цілому ми очікуємо помірного зниження зростання глобальних премій, не пов'язаних зі страхуванням життя, у зв'язку з кризою COVID-19, а потім сильного відновлення на 3,8% в реальному вираженні у 2021 році", - продовжує він.

Як зазначив Хегелі, низькі процентні ставки вже ставили під загрозу прибутковість страхового сектора до введення COVID-19, і подальше зниження ставок, покликане допомогти відновленню економіки, безсумнівно, погіршить ситуацію.

У комерційному страхуванні деякі гравці різко підняли тарифи на сектори, які постраждали від збитків, щоб пом'якшити інфляцію, що прискорюється, в той час, як інші повністю покинули напрямки страхового бізнесу або географічні регіони, що, своєю чергою, призвело до підвищення тарифів.

Після підвищення ставок на багатьох ринках, і особливо в сегментах, постраждалих від збитків, Swiss Re очікує подальшого підвищення тарифів у всіх напрямках бізнесу на основі ринкових тенденцій.

В цілому, аналіз показує, що ринок ризикового страхування буде і далі зростати, в першу чергу внаслідок зростання ризиків у всьому світі, особливо нових ризиків, що виникають разом зі швидким зростанням в Азії.

Вже підраховані збитки