Київ. 12 жовтня. УНІАН. Голова Української Гельсінкської спілки з прав людини Євген ЗАХАРОВ вважає, що проект нової Конституції не повинен затверджувати парламент.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку правозахисник висловив сьогодні в ході круглого столу в Києві.

Є.ЗАХАРОВ вважає нелогічним ухвалення Конституції України саме парламентом. На його думку, було б достатньо, якби Верховна Рада просто погодилася з необхідністю змінити Конституцію й з тим, що саме Конституційна рада розроблятиме проект нового документа. ”Якби парламент погодився з цим і прийняв закон про вибори Конституційної асамблеї, то, я вважаю, на цьому його функція була б вичерпана”, - сказав Є.ЗАХАРОВ.

Відео дня

Він вважає, що процесу ухвалення нової редакції Основного Закону має передувати широке громадське обговорення проекту, який розробить Конституційна рада.

За словами правозахисника, рішення про підготовку нової редакції Конституції в значній мірі буде політичним, а не правовим. Він пояснює це тим, що нинішня Конституція України в даній час не виконується, а процес розробки нової Конституції України вже почався. ”Й те, що було озвучено ідею створення Конституційної ради, це фактично і є механізмом для підготовки нового проекту Конституції”, - сказав Є.ЗАХАРОВ.

Дуже важливо, переконаний Є.ЗАХАРОВ, щоб у Конституційній раді були представлені ті люди, які добре розбираються в тонкощах конституційної проблематики й відстоюватимуть інтереси та цінності громадянського суспільства. Є.ЗАХАРОВ назвав це найважливішим тактичним завданням на сьогодні.

Він вважає, що Конституційна рада, у разі успішної роботи, повинна представити проект нової Конституції України і пропозиції щодо подальших процедур її затвердження.

Саме тут, на думку Є.ЗАХАРОВА, повинна спрацювати ідея Конституційної асамблеї як органу, який може затвердити цю Конституцію й вже після цього проект Основного Закону може виноситися на всеукраїнський референдум. Конституційна асамблея повинна проаналізувати й узагальнити всі думки, висловлені під час цього широкого обговорення, якраз це й є широкою функцією цього органу.