Пиріг із яблук – рецепти / фото: smak.ua

Яблучний пиріг – соковита, ніжна й ароматна випічка, яка буквально тане в роті. Його неймовірний аромат наповнює всю кухню, і стає так складно дочекатися, коли вже можна буде насолодитися смачним пирогом за чашечкою чаю.

До того ж готується ця смакота дуже просто та швидко, а інгредієнти є абсолютно доступними кожній господині.

Простий пиріг із яблуками на кефірі

Яблука – 2 шт.

Відео дня

Кефір – 1 ст.

Борошно – 1 ст.

Яйця – 2 шт.

Масло вершкове – 50 г

Цукор ванільний – 10 г

Сіль – дрібка

Насамперед слід приготувати продукти для пирога. Увімкнути духовку й розігріти до 180 градусів.

Читайте такожПісочне печиво: прості рецепти смачної випічки

Збити яйця з цукром, сіллю, ванільним цукром, розтопленим вершковим маслом і кефіром. До яєчно-вершкової суміші додати просіяне борошно й соду, перемішати та збити до однорідної маси.

Яблука очистити і нарізати шматочками.

Форму змастити вершковим маслом і викласти половину тіста.

На тісто викласти яблука та злегка посипати цукром, а зверху викласти тісто і розрівняти його.

Випікати при температурі 180 градусів 40 хвилин, до рум’яності. Дати охолонути і посипати цукровою пудрою.

Яблучний пиріг із корицею

Яблука – 2-3 шт.

Кефір –  250 мл

Борошно – 250 г

Яйця – 2 шт.

Цукор – 200 г

Кориця мелена – 1 ч. л

Цукор ванільний – 1 ч. л

Масло вершкове – 50 г

Розпушувач (не амонійний) – 1 ч. л

Цукрова пудра – 1 ст. л

Сіль – дрібка

Приготувати всі необхідні для пирога продукти. Розігріти духовку до 180 градусів.

У глибокій мисці змішати яйця з цукром. Додати сіль та ванільний цукор і ретельно збити суміш вінчиком. Додати вершкове масло і перемішати масу до отримання однорідної консистенції.

Влити у миску кефір і знову перемішати вінчиком. Додати до маси розпушувач, перемішати.

Яблучний пиріг на кефірі – як готувати/ фото: Shutterstock

Всипати просіяне борошно, постійно перемішуючи суміш вінчиком, аби вона стала однорідної маси. Готове тісто має вийти таким, як дуже густа сметана.

Форму для випікання застелити пергаментом, змастити його невеликою кількістю вершкового масла.

Яблука нарізати дольками товщиною приблизно 0,5 см. Якщо у яблук дуже тверда шкірка, то їх можна попередньо очистити.

Влити тісто у форму для випікання, щоб воно рівномірно розподілилося по ній. Якщо потрібно, можна акуратно розрівняти його по формі за допомогою столової ложки.

Поверх тіста по всій його площі викласти віялом порізані яблука, посипати їх зверху меленою корицею. Випікати приблизно 30-40 хвилин. Варто перевіряти готовність дерев’яною паличкою або зубочисткою, а за необхідності трохи збільшити час випікання.

Перед подачею посипати пиріг цукровою пудрою.

Пиріг із яблук без борошна (Манник)

Яблука (кисло-солодкі) – 3 шт.

Манна крупа – 1 ст.

Кефір – 1 ст.

Яйця – 2-3 шт.

Цукор – 1 ст.

Масло – 50 г

Розпушувач – 1 ч. л

Ванільний цукор

Залити манку кефіром, перемішати й залишити приблизно на 40 хвилин. Суміш має вийти досить густою.

Збити яйця з цукром, додати м’яке масло та ванільний цукор. Змішати цю суміш із набухлою манкою, додати розпушувач. Все перемішати – і тісто готове.

Підготувати яблука й порізати їх у будь-який спосіб: кубиками, соломкою або шматочками.

Тертий яблучний пиріг / фото: depositphotos.com

Форму для випічки змастити маслом. Вилити частину тіста у форму, щоб покрило її дно, викласти нарізані яблука. Зверху залити рештою тіста й викласти по колу дольками яблука.

Випікати в попередньо розігрітій духовці при 180 градусах приблизно 40 хвилин. Перевіряти готовність випічки паличкою із дерева або зубочисткою.

Тертий пиріг з яблуками

Яблука (середніх) – 4-5 шт.

Борошно – 3,5-4 ст.

Вершкове масло – 200 г

Цукор – 1 ст.

Яйця – 2 шт.

Сметана – 2 ст. л

Сіль – ¼ ч. л

1 ч. л соди і 1 ст. л лимонного соку (або 1,5 ч. л розпушувача);

За бажанням – дрібка ваніліну, кориці, імбиру, кардамону.

Готуємо пісочне тісто для тертого пирога. У миску просіваємо борошно, попередньо змішавши її з содою (або розпушувачем, тоді лимонний сік у кінці додавати не потрібно).

Додати в борошно сіль, спеції, а зверху потерти на великій тертці охолоджене масло. Перетерти руками вміст миски, додати цукор і прянощі.

Тепер додати яйця і сметану.

Читайте такожГлютен: що це таке, чим шкідливий та в яких продуктах міститься

І замішуємо тісто. Якщо воно липке, можна підсипати ще трохи борошна. Якщо розсипається – додати ложку сметани. Тісто має вийти не липке, м’яке. Розділити його на 2 частини: 1/3 і 2/3. Загорнути в пакетики. Більшу його частину покласти в холодильник, а меншу – в морозилку на 30 хвилин.

Ввімкнути духовку, розігріти до 180 градусів.

Більшу частину тіста викласти на лист пергаменту, посипаний борошном, зверху також посипати борошном і накрити другим листом. Розкачати корж за розміром дека, перенести його туди разом із нижнім листом пергаменту.

Яблука очистити від серцевини і шкірки. Потерти на крупній тертці прямо зверху на корж. Злегка посипати цукром (зважаючи на те, наскільки кислі або солодкі яблука), посипати дрібкою кориці. Загнути наверх краї коржа.

Дістати меншу частину тіста з морозилки, потерти зверху на крупній тертці.

Ставити тертий пиріг у духовку на середньому рівні і випікати до золотистого кольору, приблизно 35-45 хвилин. Слід орієнтуватися на свою духовку.

Гарячий пиріг трохи охолодити, потім нарізати квадратиками. Перекласти на тарілку і посипати цукровою пудрою.