Київ. 26 квітня. УНІАН. Сьогодні в Україні відбудуться меморіальні заходи, приурочені до 25-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС.

Як повідомляє прес-служба глави держави, у заходах візьме участь Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ.

Також у заходах візьме участь Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ.

Відео дня

Планується, що глави держав і предстоятель Руської православної церкви КИРИЛО відвідають Чорнобиль.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Львівської ОДА,  сьогодні, об 11.00, на території Львівського державного університету безпеки життєдіяльності  відбудеться церемонія відкриття пам’ятника героям-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС за участю керівництва області та міста.

О 13.00 - покладання квітів від обласної та міської влади до пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля».

О 15.00 -  у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької розпочнеться Академія пам’яті.

Також протягом дня у церквах Львівщини відбудуться поминальні богослужіння та панахиди.

Довідка УНІАН. Аварія на четвертому енергоблоці ЧАЕС сталася вночі 26 квітня 1986 року: стався вибух, який повністю зруйнував реактор.

Внаслідок вибуху в атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин. За даними експертів, сумарний викид радіоактивних речовин становив 50 млн. кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму. Радіоактивними нуклідами було забруднено більш ніж 145 тисяч кв. км території України, Росії та Білорусі.

Після аварії з 30-кілометрової зони навколо АЕС було евакуйвано більш як 115 тисяч осіб.

Чорнобильську АЕС закрили 15 грудня 2000 року.