Люди виклали зі свічок перед входом до ОП напис з назвою акції «Майдан забуттю не підлягає» / фото LB.ua

Біля Офісу президента відбувається акція «Майдан забуттю не підлягає».

Як передає кореспондент УНІАН, зараз на Банковій перебувають близько сотні громадських активістів, родичів загиблих учасників Революції гідності та потерпілих під час подій Майдану в лютому 2014 рок.

Вони виклали зі свічок перед входом до ОП напис з назвою акції «Майдан забуттю не підлягає».

Відео дня

Учасники акції вимагають від президента негайно втрутитись у ситуацію, щоб Верховна Рада, Генеральна прокуратура та директор ДБР Роман Труба до 20 листопада створили у ДБР підрозділ з розслідування «майданівських справ» з обов’язковою умовою, щоб до нього перейшли працювати ті слідчі із прокуратури, СБУ та Нацполіції, які займалися справами Майдану донині.

Вони наголошують, що для цього Верховна Рада має внести відповідні правки до закону про Державне бюро розслідувань, Генеральна прокуратура - скерувати туди своїх слідчих, а директор ДБР - створити відповідний підрозділ у структурі Державного бюро розслідувань.

Учасники акції також вимагають від глави держав скоординувати дії цих інституцій якомога швидше, адже якщо до 20 листопада вимоги учасників акції не будуть виконані, розслідування справ Майдану просто зупиниться на невизначений термін.

Крім того, вони заявили, що їх не влаштовує правка, яку напередодні комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді до схвалення.

Читайте такожДБР буде розслідувати справи Майдану – Генпрокуратура

Як пояснила кореспонденту УНІАН адвокат по справах Майдану Євгенія Закревська, вчорашня правка гарантує переведення до ДБР лише слідчих та прокурорів Генеральної прокуратури, але там нічого не сказано про слідчих Нацполіції та СБУ.

«Без них це приблизно третина тих, хто займався і займається розслідуванням справ Майдану», - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, правка, яку 13 листопада комітет ВР з питань правоохоронної діяльності вирішив рекомендувати до схваленням парламенту, стосується того, що справи Майдану мають перейти до Державного бюро розслідувань, в якому має бути створений відповідний підрозділ.

Згідно з цією правкою, слідчі та прокурори ГПУ, за їхнього бажання можуть перевестися до відповідного слідчого підрозділу ДБР, яке займатиметься досудовим слідством у справах Майдану. Але за умови, що вони розслідували ці справи безперервно впродовж щонайменше 4 місяців поспіль в ГПУ.

20 листопада Генпрокуратура втрачає функції слідства, яке переходить до інших правоохоронних органів, таких як ДБР, СБУ та Нацполіція.