В регіон прийшов циклон із заходу / фото УНІАН

На Сумщині понад півдоби вирує хуртовина, що розпочалася о третій годині ночі та триватиме кілька днів.

Як повідомили УНІАН у Службі автомобільних доріг Сумщини, сьогодні вночі в регіон прийшов циклон із заходу з поривами вітру 15-20 м/с, мокрим снігом та температурою від 4 до 0 градусів.

«З моменту погіршення погодних умов працівниками дорожнього господарства Сумської області ведуться роботи з розчищення доріг від снігу та обробки покриття протиожеледними матеріалами. Протягом ночі на дорогах державного значення загального користування Сумської області було використано 820 тонн протиожеледної суміші та 20 т солі», – зазначається у повідомленні.

Відео дня

Станом на ранок на дорогах вже працювали 92 одиниці техніки та 117 працівників підрядних організацій Служби автодоріг в області.

Як передає кореспондент УНІАН, у Сумах наразі сніговий покрив перевищує місцями 150 мм.

Читайте такожУраган в Одесі: через повалені дерева паралізувало рух транспорту

Тим часом у соцмережах водії масово скаржаться на те, що в місті погано працює снігоприбиральна техніка. У багатьох місцях комунальникам заважають автомобілі на узбіччях, через що сніг з автодоріг прибирається частково. Але якщо центральні вулиці більш-менш почищені, то мешканці приватного сектору потерпають від снігових заметів на дорогах.

Центральні вулиці більш-менш почищені / фото НПУ

За інформацією директора комунального підприємства Сумської міськради «Шляхрембуд» Олександра Вегери, максимальна кількість снігоприбиральної техніки вийшла на вулиці і тротуари міста лише після обіду.

Маршрутка врізалась в опорну стіну підземного переходу / фото НПУ

Як наслідок, в обласному центрі станом на 17:00 сталося вже 11 дорожньо-транспортних пригод, у тому числі й за участю маршрутних автобусів. Зокрема, на перехресті вулиць Сумсько-Київських дивізій та Харківська 44-річний водій маршрутки «Рута» не дотримався безпечної швидкості руху, після чого на слизькій дорозі здійснив наїзд на опорну стіну підземного переходу. На той час як водій, так і пасажири від медичної допомоги відмовилися, але згодом до лікарні за наданням медичної допомоги звернувся один із пасажирів. На водія патрульні склали адміністративні матеріали за ст. 124 (вчинення ДТП) КУпАП, а з травмованим наразі працює слідчо-оперативна група Сумського відділку поліції.

А на проспекті Михайла Лушпи зіткнулися дві маршрутки. Постраждалих немає. Автомобілі отримали механічні пошкодження.

У свою чергу комунальне підприємство «Електроавтотранс» повідомило, що поблизу 2-ї прохідної компанії «Сумихімпром» стався обрив тролеї, що був спричинений налипанням мокрого снігу на контактній мережі. У зв’язку з цим рух тролейбусів №1 та №2 через зазначену ділянку було зупинено в обох напрямках курсування на період проведення ремонтних робіт аварійною бригадою.

Також у соцмережах користувачі повідомляють про повалені дерева, обірвані проводи електромереж та випадки знеструмлення. Так, через сильний снігопад зламалося одне з дерев на спуску в міський парк імені Івана Кожедуба, перекривши проїзд до вулиці Набережної річки Псел.

Сумський міський голова Олександр Лисенко під час апаратної наради дав доручення комунальникам, щоб двірники в наступні дні починали прибирати території, починаючи з 5-ї години ранку.

За інформацією директора Департаменту цивільного захисту населення Сумської облдержадміністрації Олександра Милаша, через активний циклон Yulia складні погодні умови у вигляді хуртовини з мокрим снігом та дощем у регіоні очікуються протягом всього тижня. Він закликав голів райдержадміністрацій та міських голів постійно тримати ситуацію на підпорядкованій їм території на контролі, а в разі необхідності розгорнути штаби, щоб надавати допомогу людям, які опиняться в складних умовах, забезпечити безперебійну роботу соціальної сфери, а також забезпечити продуктами харчування і медикаментами медичних і навчальних закладів.

У випадку непередбачених ситуацій під час руху автошляхами в області діє 30 пунктів обігріву на виробничих базах дорожніх господарств районів та в дорожньо-ремонтних пунктах.

За прогнозами обласного Гідрометцентру, 25 лютого на території Сумщини очікуються пориви північно-західного вітру швидкістю 15-20 м/с (I рівень небезпеки, жовтий). Також на дорогах спостерігатиметься ожеледиця.