Найближчі 10 діб температура практично по всій Україні  буде у від’ємних значеннях / фото Alicja / Pixabay

Середньомісячна температура в Україні в січні може бути на 1,5-2 градуси вище кліматичної норми, прогнозують синоптики. Про це на брифінгу повідомила начальниця відділу взаємодії зі ЗМІ Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

"За попередніми прогнозами надалі, у другій декаді січня, очікується класична зимова погода. В принципі, для січня нинішня погода в Україні є якраз в межах кліматичних норм. Але за розрахунками наших фахівців ще на початку січня було спрогнозовано, що скоріш за все, з огляду на глобальні процеси, січень, його середньомісячна температура для України може бути на 1,5-2 градуси вище кліматичної норми. І хоча ми зараз бачимо морози, але компенсація може бути в другій половині січня", - зазначила Птуха. 

Щодо циклону, який зачепив Україну цими днями, вона повідомила, що наразі він відійшов. 

Відео дня

"Була негода. Особливо вона зачепила в нас по опадах і по небезпечних явищах південні області України і центральні. За рахунок впливу циклону, який був над Чорним морем, подекуди у південних – Кіровоградській, також Дніпропетровській областях утворилась ожеледь на дротах та гілочках. Це одне з небезпечних явищ. І подекуди по Кіровоградщині та Дніпропетровщині його значення сягали по 23-25 мм навіть. Це максимально, що було зафіксовано на наших метеостанціях. Також був сильний вітер", - розповіла Птуха.

Але, за її інформацією, сьогодні на територію України починає впливати поле підвищеного тиску, тобто  антициклон. 

"Відповідно погода вже більш спокійна. Але в нас мороз. Найбільш інтенсивний він був по північному сходу – Чернігівщина та Сумщина. Минула ніч була найморознішою, саме у північних районах цих областей температурні показники сягнули позначки 24-25 градусів морозу. Зараз погода вже стабілізується. По-перше, вже будуть дещо слабшати морози, бо арктичне повітря, яке до нас дійшло і сформувало таку погоду, вже дещо його вплив буде слабшати. І вже таких низьких значень кілька найближчих днів не очікуємо. Навпаки середа та четвер – це підвищення температури, але в межах від’ємних значень все одно. У нічні години буде 7-12 градусів морозу практично по всіх областях. Денна температура на півдні, у Криму може наближатися до нуля", - зазначила фахівець. 

Птуха зауважиал, що у другій половині четверга та у п’ятницю, 11-12 січня, вже будуть нові атмосферні фронти з півночі, північного заходу і вони спричинять додаткові опади, переважно у вигляді невеликого снігу, а також чергове зниження температури.

"За попередніми розрахунками, ми сподіваємось, що вони вже не будуть такі низькі, як цієї ночі. Але до 20 градусів морозу точно можуть бути. Особливо по північних та північно-східних областях. Тобто найближчі 10 діб температура практично по всій Україні  буде у від’ємних значеннях", - розповіла представник Гідрометцентру. 

Наслідки негоди в Україні

Пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий повідомив, що внаслідок сильних поривів вітру та спрацювання автоматики знеструмлено станом на сьогоднішній ранок 1019 населених пунктів у 8 областях. Найбільше знеструмлено у Дніпропетровській,  Одеській, Миколаївській і Кіровоградській областях. Бригади обленерго працюють над відновленням електропостачання. 

За його словами, у зв’язку з ожеледицею та вітром учора з 18:00 на території областей вводилось обмеження для проїзду вантажного транспорту та автобусів на 5 ділянках автодоріг загального  користування державного значення. Станом на зараз залишилось лише одне обмеження - на ділянці  дороги М-13 Кропивницький-Платоново.

"У нас працював штаб з ліквідації  наслідків надзвичайної ситуації на авторогах державного значення. Але з 8:00 сьогодні, 9 січня, робота  штабу призупинена  у зв’язку зі стабілізацією ситуації. І далі, відповідно  до прогнозів і оперативної обстановки, ця робота може відновитись", - зауважив Хорунжий.

Він окремо звернув увагу на зростанні кількості пожеж цього року через зниження температури.

"У зв’язку з морозними днями у нас від початку року збільшилась кількість пожеж. Люди почали  активно  застосовувати пічне опалення, обігрівальні прилади, каміни і т.д. Ми зафіксували протягом доби 153  пожежі. Якщо взяти 2023 рік, то за цю добу їх було 132. І якщо з початку 2024 року у нас зафіксовано 934 пожежі, в 2023 році в цей період було  зафіксовано 838, тобто збільшення на 11,5%. Від початку цього року на пожежах загинуло 56 осіб, в минулому році – 41 особа, це плюс 36,6%", - констатував представник ДСНС. 

Як повідомляв УНІАН, відомий синоптик Наталка Діденко попереджала, що 8 січня морози в Україні посиляться, а потужна південна циклонічна система зумовить складні погодні умови в центральних областях, на Прикарпатті, у східній частині та на півдні.

Вас також можуть зацікавити новини: