Літо на сході Європи буде сухим і спекотним / фото ua.depositphotos.com

Погода влітку в Європі буде неоднорідною. На півночі очікується холодніша і мокра погода, ніж зазвичай, а на півдні та сході - спека і посуха. Про це повідомляє severe-weather.

Перші прогнози показують динамічну літню картину в атмосфері. За даними вчених, Ель-Ніньо зараз починає зникати, а новий цикл Ла-Нінья, за прогнозами, виникне влітку.

У Північній півкулі майбутні місяці стануть перехідним періодом між Ель-Ніньо і Ла-Нінья, як в океанах, так і в атмосфері. Літо-2024 якраз опиниться в середині цього процесу.

Відео дня

Як повідомляється, одним з основних чинників, що визначають зимові погодні умови і ранню весну, було Ель-Ніньо. Це тепла фаза океанічного коливання. Холодна ж фаза називається Ла-Нінья. Кожна з них чинить свій специфічний вплив на характер тиску і погоду загалом.

Кліматологи кажуть, що Ель-Ніньо швидко йде. Але такі великомасштабні явища тривають у тривалих часових масштабах. Це означає, що, незважаючи на швидке руйнування аномалій теплого океану, атмосфері знадобиться певний час, щоб пристосуватися і відреагувати на це.

"Це означає, що літо 2024 року стане перехідним періодом від однієї фази до іншої, що, ймовірно, створить деякі незвичайні аномалії в цьому процесі", - ідеться в повідомленні.

Як повідомляється, цього літа ми будемо швидко переходити від однієї океанської аномалії до іншої. Таким чином, можна очікувати помірно відмінну від звичайної картину.

Прогнози показують область низького тиску над північною Європою і систему високого тиску над південним заходом. Через цю різницю вищі, ніж зазвичай, температури з півдня переноситимуться в центральну і західну частини континенту.

"Придивившись до температурного режиму в Європі, ми побачимо теплішу, ніж зазвичай, погоду на більшій частині континенту. Але виняток становить північ, яка перебуває під впливом області низького тиску і має нормальні літні температури", - кажуть кліматологи.

Щодо опадів, то більш посушливі умови очікуються над Центральною та Південною Європою в зоні високого тиску. Однак у північних частинах прогнозується більш волога погода, знову ж таки через нижчий тиск і більш нестабільну погоду.

Погода влітку 2024 року - прогноз

Влітку цього року вітри перенаправлятимуться на північ. Завдяки цьому в Європі очікується тепла і суха погода.

"Ґрунтуючись на виявленому ланцюжку подій, ми очікуємо, що умови океану й атмосфери будуть сприятливими для надзвичайно теплого й сухого літа над південною Європою цього року", - кажуть фахівці.

Вас також можуть зацікавити новини: