Віктор Янукович / REUTERS

Сьогодні у Москві відбулась прес-конференція українського екс-президента-втікача Віктора Януковича. УНІАН зібрав найважливіші тези, озвучені колишнім лідером України.

Про державну зраду та «лист до Путіна»

Коментуючи своє звернення до президента РФ Володимира Путіна у 2014 році, Янукович заявив, що у своєму зверненні до російського лідера просив розглянути можливість ввести до Криму «поліцейську миротворчу місію».

Відео дня

"Путіну я написав звернення. У цьому зверненні я посилався на договір про дружбу і взаємодопомогу між Україною і Росією. Я запропонував провести консультації і вносив пропозицію про введення поліцейської миротворчої місії", - сказав Янукович.

Він додав, що у листі до Путіна було і друге прохання – проінформувати світову спільноту про те, що сталося в Україні.

Читайте такожКореспондент УНІАН - Януковичу про лист до Путіна: ви хотіли, щоб він для вас Україну відвоював, а ви розплатилися Кримом? (відео)Про свій «біль» та фінансове становище

Колишній президент України дав дав зрозуміти, що живе в Росії за рахунок коштів своєї сім'ї.

«А за рахунок чого я живу? У мене є сім'я, є син. Досить молодий і здоровий чоловік. Я живу з родиною. Як кажуть, не рахуйте чужі гроші...», – заявив він.

«Я вам скажу, мені ніхто не заздрить сьогодні... Але факт, що ніяких грошей Януковича  в жодному банку світу немає, вже доведено...», – продовжив Янукович. – «Не було ніяких грошей. Та їх і немає».

 Також Янукович зазначив, що йому зараз «дуже важко» і «боляче».

«Я не можу сказати, що я всім задоволений. Я цього не можу сказати. Мені дуже важко, мені дуже боляче», – підсумував колишній президент.

Про відвідини Донбасу

Янукович заявив, що постійно зустрічається з людьми, «які бувають на Донбасі».

Відповідаючи на питання, чи відвідував він Донбас за останні чотири роки, колишній президент ухилився від прямої відповіді. Заявив лише, що постійно зустрічається з людьми, які бувають на Донбасі.

«Я постійно тримаю руку на пульсі, а які способи і методи, я на це питання відповідати не буду. Я володію на 100 відсотків інформацією.... Я не зовсім згоден, що відбувається, в тому числі і там. Але люди у важкій ситуації, і вони себе захищають. Їм треба допомогти вийти з цієї ситуації», – сказав він.

Про закон щодо реінтеграції Донбасу

Янукович назвав закон про реінтеграцію Донбасу, який набув чинності 24 лютого, "законом продовження війни". За словами екс-президента, закон "повністю виключає виконання Мінських угод".

На його переконання, вихід з ситуації криється лише у прямих переговорах Києва з Донецьком і Луганськом. "Я впевнений, що єдиний шлях у пошуку миру - це мирні переговори. Прямі переговори з представниками Донбасу за сприяння і під наглядом представників Європейського союзу, Росії, США і ООН", - підсумував Янукович.

Читайте такожРада федерації Росії закликала Європу засудити закон України про деокупацію ДонбасуПро повернення до України

Відповідаючи на питання, щодо перспективи свого повернення до України, Янукович також ухилився від відповіді, і вказав, що головне – це досягнення миру на Донбасі.

"Сьогодні головне – зупинити війну, головне – встановити перемир'я. Сьогодні головне - посадити за стіл переговорів дві сторони, які стоять по різні сторони барикад, і домовитись... І мирним шляхом об'єднати Донбас з Україною", – заявив екс-президент.

Янукович заявив, що зробить для припинення війни усе від себе залежне.

Про свою охорону та утримання в Росії

Колишній президент України не став коментувати фінансові умови свого утримання в Росії, коли його запитали, хто забезпечує його охорону в РФ.  Янукович вказав, що знаходиться в РФ на правах гостя, і розкривати таку інформацію було б некоректно.

«З мого боку було б неправильно [повідомляти], за чий рахунок утримується цей будинок... Я все-таки в гостях у Росії, і я маю з повагою ставитися до господарів», - заявив екс-президент.

Про зустрічі з Путіним

Віктор Янукович стверджує, що дуже рідко має особисті зустрічі з президентом Росії, і більше спілкується з його апаратом.

"З Путіним за 4 роки зустрічався лічені рази. Я більше контактую з його апаратом. У мене з ним ситуація непроста. Людина він дуже зайнята. Якщо ми вийдемо на якісь точки дотику з мирного врегулювання ситуації та організації переговорів з Донбасу, зустріч відбудеться", - заявив колишній президент України.

Про «мальдівський вояж» Порошенка

Віктор Янукович виявився не підготовленим до відповіді на запитання щодо тези, на якій будує свою позицію його захист у справі про держзраду. Так, журналістка задала йому питання: чи ідентична ситуація: Янукович - Росія, Порошенко - Мальдіви, маючи на увазі зимову відпустку президента України.

Янукович, посміхаючись, звернувся до свого адвоката Віталія Сердюка: "Мальдіви, Росія... Що це?".

Сердюк відповів за свого підзахисного і нагадав, що сторона захисту на засіданні в Оболонському райсуді, який слухає справу про державну зраду Януковича, піднімала питання, чому під час нещодавньої відпустки Порошенка на Мальдівах ніхто в Києві не прийняв рішення про його самоусунення, провівши паралель із ситуацією, що склалася з Януковичем у 2014 році.

Сердюк зазначив, що ситуації не ідентичні, а перебування Януковича в Росії - це вимушений захід.

Сам Янукович також поскаржився, що Петр Порошенко "зробив усе, щоб не допустити його до судового процесу".

Про відносини з Манафортом

Віктор Янукович стверджує, що особисто не оплачував послуги американського консультанта Пола Манафорта і не спілкується з ним уже 4 роки. За словами колишнього президента України, після виборів 2010 року Пол Манафорт був його радником на громадських засадах. 

"Із Полом Манафортом ми почали працювати в другій половині 2005 року. І виборча кампанія до парламенту навесні 2006 року проходила за участю Пола Манафорта і його людей, його компанії, які працювали з апаратом "Партії регіонів", – пригадав екс-президент.

Восени 2007 року були позачергові вибори в парламент і президентські вибори 2010 року. "Весь цей час Пол Манафорт мав справу з апаратом "Партії регіонів", – наголосив Янукович.

"Я особисто не підписував із ним жодних угод. Я особисто не встановлював ніяких сум оплат за його роботу – і ця тема у мене з ним ніколи не обговорювалася: скільки він має отримувати. У відносинах між нами питань його фінансової винагороди чи оплати взагалі не було", – заявив колишній президент.

Конфузи прес-конференції

Примітно, що коли журналістка поставила колишньому президенту України питання українською мовою,її прохали перекласти питання для Януковича російською.

Журналістка одного з телеканалів запитала екс-президента України українською мовою про те, за чий рахунок він живе в Росії, уточнивши чи потрібно їй переводити питання на російську. Ведучий прес-конференції попросив її все-таки перекласти питання. Крім того, коли адвокат Януковича став додавати свої коментарі українською мовою, ведучий також перервав його і попросив перейти на російську.

Крім того, на прес-конференції Янукович обмовився, переплутавши прізвища Петра Порошенка з прізвищем Юлії Тимошенко.

"Порошенко зробив все, щоб мене не допустити до судового процесу. Суди повинні бути судами, але не шоу артиста Тимошенко... артиста Порошенка", - сказав колишній президент.