REUTERS

Андерс Фог Расмуссен заявив, що нещодавно переглянув старі нотатки з саміту НАТО-Росія у Бухаресті, що відбувся 2008 року, і побачив, що заяви Володимира Путіна на тему України та Криму були подібними до того, про що він говорив публічно після незаконної анексії Криму Росією.

Читайте такожРозмови про зброю для України та посилення санкцій США змінили розрахунки Путіна – екс-генсек НАТО

"Якби ми тоді його слова сприйняли серйозно, то, можливо, могли би передбачити те, що сталося у 2014 році, коли було здійснено напад на Україну", - сказав у розмові з телеканалом TVP Info екс-генсек НАТО, передає Польське радіо.

Відео дня

Расмуссен нагадав, що президент Польщі Лєх Качинський попереджав про дії Росії щодо Грузії та України. У 2008 році Качинський приїхав до Грузії у зв’язку з вторгненням Росії на територію цієї держави і сказав тоді, що "спочатку буде Грузія, потім буде Україна, а потім можуть бути держави Балтії та Польща".

"Лєх Качинський мав рацію щодо України, натомість три країни Балтії добре захищені НАТО", - зазначив екс-генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

"Ми допоможемо союзнику, на якого напала Росія. Ми посилили нашу територіальну оборону завдяки розгортанню сил не тільки у країнах Балтії, але також у Польщі, тому Путін не наважиться навіть подумати про напад на ці країни", - вважає він.