МЗС звернулося до ОБСЄ з приводу інформації про "злив" / фото УНІАН

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість з приводу повідомлень про злив Федеральній службі безпеки РФ секретних даних щодо Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі МЗС України у зв'язку з повідомленнями про витік службових даних СММ на користь спецслужб Російської Федерації.

"МЗС України зі стурбованістю сприйняло повідомлення про загрозу безпеці членів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні внаслідок ймовірного втручання спецслужб Російської Федерації у роботу СММ, що спрямоване на дискредитацію спостережної діяльності СММ відповідно до її мандату", - йдеться у коментарі.

Відео дня

У зв'язку з цим в МЗС заявили, що звернулися до СММ з проханням "поінформувати про заходи, що будуть вжиті для недопущення повторення подібних випадків у майбутньому".

Читайте такожШпигуни в ОБСЄ на Донбасі: чи відмовиться місія від російських представників

"Українська сторона засуджує будь-які дії, що негативно впливають на безпеку спостерігачів СММ, зокрема погрози на їхню адресу, обмеження свободи пересування або викрадення службової чи приватного характеру інформації", - йдеться у коментарі.

МЗС України рішуче засуджує продовження Російською Федерацією цілеспрямованої політики агресії проти України, у тому числі через підрив авторитету СММ та перешкоджання реалізації Місією її мандату, наголосили українські дипломати.

Як повідомляв УНІАН, ARD magazine у програмі Fakt оприлюднило результати журналістського розслідування, автори якого стверджують, що співробітник СММ нібито злив ФСБ РФ секретні дані про місію та її працівників, а також, що ФСБ стежила за співробітниками місії.

Як стверджується, ФСБ отримала інформацію про особисті дані представників місії, і зокрема про сімейний стан або про стан здоров'я. У документах також йдеться про особисті звички та вподобання, в тому числі деталі про жінок, які їм подобаються, про схильність до алкоголю та про фінансовий стан.

Відповідно до результатів розслідування, документи могли бути передані російським агентам одним з співробітників місії.

Своєю чергою у місії ОБСЄ підтвердили, що їм відомо про репортаж програми Fakt, що вийшов у вівторок, 17 липня. В СММ наголосили, що мають намір ретельно вивчити всі заяви у відповідності до встановлених процедур.