Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував ухвалення російськими парламентарями закону, який проголошує 19 квітня «Днем прийняття Криму, Тамані та Кубані до складу Російської імперії (1783 рік)».

Читайте такожThe Atlantic: Декларація США щодо Криму повторює доктрину щодо Балтії під окупацією СРСР

Відповідний закон було ухвалено Радою Федерації 28 липня. Раніше, 24 липня документ було ухвалено нижньою палатою парламенту РФ – Держдумою.

Відео дня

«Учорашнім випадом щодо Криму Росія демонструє свою слабкість, огризаючись на декларації низки цивілізованих країн. Жалюгідний хід: трохи покопирсатися в історії, аби знайти виправдання сьогоднішнім злочинам. РФ шукає аргументи в минулому, а цивілізований світ – у міжнародному праві», – написав Клімкін у Twitter.

Як повідомляє «Радіо Свобода», на думку російських депутатів, нова пам'ятна дата «дозволить привернути увагу до доленосного для Росії рішення... і свідчитиме про історичну обґрунтованість та правомірність референдуму про возз’єднання Криму з Росією».

Протягом тижня декілька країн Заходу повторили свою позицію щодо невизнання анексії українського Криму Росією.

Як повідомляв УНІАН, 26 липня на сайті Держдепартаменту США від імені його очільника Майка Помпео була оприлюднена Кримська декларація, у якій Сполучені Штати Америки закликали Російську Федерацію припинити окупацію українського Криму.