ОБСЕ призывает к миру на Донбассе / Фото УНИАН

Чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Швейцарії Дідьє Буркхальтер закликав усі сторони конфлікту на Донбасі "не шкодувати зусиль, щоб повною мірою виконувати всі положення Мінських домовленостей".

Про це йдеться у заяві голови ОБСЄ, пише Українська правда.

За словами Буркхальтера, значне скорочення військових дій після 9 грудня - "позитивний знак".

Відео дня

Однак "Мінські домовленості мають бути розглянуті в повному обсязі і будь-які спроби вибіркового підходу у реалізації їх положень або їх повторне погодження не може розглядатися як конструктив", заявив Буркхальтер.

"Звертаюся до всіх сторін конфлікту у східній частині України дотримуватися своїх зобов'язань і відновити без подальших затримок свої контакти і консультації, спрямовані на повне здійснення Мінських домовленостей", - додав голова ОБСЄ.

Також Буркхальтер наголосив, що він і спецпредставник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі Хайді Тальявіні "як і раніше готові надавати допомогу всім сторонам в їх зусиллях по досягненню миру на Донбасі".

Читайте такожВишеградська група: Росія підриває основи безпеки в ЄвропіЯк відомо, під час наради Президента України Петра Порошенка з керівниками силових відомств були визначені заходи щодо забезпечення виконання мінських домовленостей щодо "дня тиші", який розпочався 9 грудня.

В РНБО сподівалися, що "день тиші" призведе до реалізації Мінських домовленостей. Однак після 9 грудня РНБО та прес-центр АТО регулярно повідомляють про обстріли українських сил з боку терористів. 

Разом з тим 13 грудня у місії ОБСЄ заявили, що наразі буферна зона, про яку домовилися в Мінську, поки що небезпечна, ризик ескалації конфлікту зберігається.