REUTERS

Про це прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив у ході прес-конференції в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Трансляція прес-конференції здійснюється на сайті Альянсу.

«9 місяців тому я стояв тут і говорив, що членство України в НАТО наразі не стоїть на порядку денному. Проте відтоді екрани наших радарів помітно змінилися, – сказав глава уряду. - Ми бачимо на них російські танки, російських солдатів і російські чоботи на нашій землі. Я хочу бути гранично однозначним: президент України, прем'єр-міністр України і вся українська влада мають одну спільну позицію з всеукраїнського питання безпеки. Це наше спільне рішення: скасувати позаблоковий статус, який був «дарований» Росії колишнім президентом Януковичем. Другий крок – нам потрібно провести реформи – в секторі безпеки, політиці, економіці, судовій системі. Третій крок – провести референдум з питань перспективи членства в НАТО. Четвертий крок – якщо ми успішно пройдемо попередні кроки, ми будемо готові приєднатися до Альянсу».

Читайте такожУ НАТО заявили про небезпеку військових літаків РФ для цивільної авіації

Відео дня

За словами Яценюка, така Дорожня карта, якою Україна слідуватиме.

«На саміті в Бухаресті в 2008 році було чітко заявлено, що Україна буде членом НАТО. Але я упевнений, що просто прийти і сказати: «Візьміть нас у члени НАТО» - нікому від цього краще не стане. Потрібно зробити Україну сильною, провести реформи», - підкреслив Яценюк.

Глава уряду також висловив вдячність керівництву НАТО і країнам-членам Альянсу за підтримку суверенітету України, і зазначив, що Мінські угоди – єдиний документ, який стоїть на порядку денному, і чим швидше вони будуть реалізовані, в першу чергу Росією, тим скоріше в Україні і в усьому регіоні відновиться мир і стабільність

«Якщо Росія відкличе свої війська і відійде від кордонів, якщо Росія перестане поставляти зброю бойовикам, ми закликаємо Росію почати справжній мирний процес в Україні», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у рамках візиту до Брюсселя на засідання Ради Асоціації Україна - ЄС провів переговори з очільником НАТО Йенсом Столтенбергом.