Володимир Путін / REUTERS

Український режисер Олег Сенцов, який голодує три місяці, може стати одним з нових учасників українського пантеону героїв, а тиск світової спільноти на керівництво Росії для звільнення в'язня Кремля не призведе до результату.

Про це в інтерв'ю газеті «ФАКТИ» заявив відомий російський адвокат Микола Полозов, який представляв у судах РФ інтереси українських політв'язнів. За його словами, кримський кінорежисер може повторити долю Анатолія Марченка, який 4 серпня 1986 року оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політв'язнів в СРСР, відмовлявся від їжі 117 днів і помер через кілька днів після її завершення.

Читайте такожГолодування Сенцова: у РФ цинічно порахували, у скільки їм обходитися життя режисера

Відео дня

«Історія має властивість повторюватися. Комбінацію, яку нам вдалося розіграти зі звільненням Надії Савченко, неможливо повторити. Були включені такі політичні зусилля! Прецеденту не було, щоб людину заочно обрали депутатом Верховної Ради і делегатом ПАРЄ, що пізніше спричинило вихід Росії звідти. Хоча в підсумку все це згубило саму Надію», — заявив адвокат.

За його словами, у російського президента Володимира Путіна є «пунктик» з приводу Сенцова. «Він назвав його „кривавим карликом“. Борис Нємцов теж його ображав, а Орхан Джемаль в прямому ефірі побажав смерті. Путін такі образи фіксує і пам'ятає», — підкреслив Полозов.

Адвокат також зазначив, що свою роль відіграє і висунуте кримському кінорежисерові надумане звинувачення в тероризмі. «Основний лейтмотив комунікації Кремля з Заходом — спільна боротьба з тероризмом. Тоді як Путін відпустить „терориста“?» — додав адвокат.