Ілюстрація / REUTERS

Україна засудила агресивні дії Російської Федерації у сфері нерозповсюдження хімічної зброї.

Як повідомив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар у соціальній мережі Facebook, під час четвертої оглядової конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї (КХЗ) делегація України "засудила агресивні дії Росії з використання хімічної зброї на території Великої Британії та прикриття тих, хто застосовував хімічну зброю в Сирії".

Читайте такожУкраїна передала НАТО інформацію про російські ПВК на Донбасі та у Сирії з конкретними прізвищами

Відео дня

"Звернулися до міжнародної спільноти із закликом продовжити тиск на Росію, щоб вона припинила загрожувати світовій безпеці та порушувати міжнародне право шляхом агресії проти сусідніх держав, зокрема проти України", - заявив Боднар.

Також дипломат повідомив, що Україна підтримала рішення 23-ї сесії Конференції щодо механізму встановлення винних за хімічні атаки та висловила переконання, що Організація із заборони хімічної зброї повністю виконає це нове завдання.

Також висловлено солідарність з пропозицією США, Канади та Нідердандів включити хімікати класу "Новачок" до списку контрольованих хімікатів.

Довідка УНІАН, 4 березня колишнього співробітника російського ГРУ Скрипаля та його доньку Юлію виявили непритомними в британському місті Солсбері. Слідство дійшло висновку, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», розробленою в СРСР.

У 2006 році Скрипаль був засуджений в Росії до 13 років позбавлення волі за шпигунство на користь британської розвідки. У 2010 році він отримав притулок у Великій Британії в рамках обміну шпигунами між США і РФ.