Здание МИД России / фото REUTERS

До Міністерства закордонних справ РФ викликано тимчасового повіреного у справах України після захоплення Росією українських кораблів, щоб звинуватити українську сторону у «провокації».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це повідомила в ефірі державного каналу «Росія 24» офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

«До міністерствв закордонних справ РФ буде викликано тимчасового повіреного у справах України в РФ. Знову ж, приводом для цього виклику є агресивні і провокаційні дії української сторони. Адже вже йдеться не просто про недотримання Україною правових норм, а сплановану провокацію і агресивні дії. Як ми розуміємо, ця провокація і весь комплекс провокаційних дій готувалися заздалегідь», - сказала Захарова.

Відео дня

Читайте такожРосія захопила кораблі ВМС України: в РФ розповіли, де перебувають поранені моряки

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія за допомогою танкера, що "сів на мілину", блокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Однак прикордонний корабель РФ "Дон", всупереч Конвенції ООН з морського права і договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Росія ж заявляє, що українські кораблі "неправомірно" зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ. У ФСБ стверджують, що у них не було заявки на проходження кораблів і до графіка проходження через Керченську протоку їх не було включено.

У командуванні ВМС України заявили, що відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права та статті 2 Договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства, а тому можуть здійснювати прохід через Керченську протоку у будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства.

За інформацією начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, не отримавши до 17:00 інформацію щодо можливості проходу через протоку, кораблі ВМС України прийняли рішення повертатися в пункт постійного базування - в Одесу. "При проході кораблів із зони очікування до пункту постійного базування, десь на відстані 13-14 миль від узбережжя Криму, в районі 40 кілометрів на південний схід від Керчі, кораблі, які супроводжувалися судами і кораблями РФ, були обстріляні, заблоковані і по них було застосовано озброєння на ураження", - розповів Муженко. Шестеро українських військовослужбовців дістали поранення.

На засіданні РНБО було ухвалене рішення пропонувати запровадити воєнний стан в Україні строком на 60 діб для створення умов з відсічі збройної агресії.

Голова ВР Андрій Парубій повідомив, що скликає позачергове засідання парламенту через агресію Російської Федерації біля Керченської протоки на сьогодні, 26 листопада, на 16:00.