Фейгін прокоментував морський напад Росії / фото УНІАН

Справа захоплених у полон Росією військовослужбовців ВМС України може відвернути увагу від українських політв'язнів у РФ. А в разі будь-яких переговорів, на можливий обмін будуть пропонуватися саме ці 24 особи.

Читайте такожСБУ оприлюднила переговори екіпажів авіації РФ, яка обстрілювала українські кораблі в районі Керченської протоки

Таку думку висловив російський правозахисник Марк Фейгін, передає «Обозреватель». За його словами, зараз уся увага світової громадськості буде відвернута на військовополонених.

Відео дня

"Але я думаю, що ця історія рано чи пізно вирішиться. Інша справа, що вона явно затягується. Розпочато судові й процесуальні процедури з відкриття справи, із пред'явлення звинувачень, обрання запобіжного заходу — це безперечно свідчить про те, що Москва вирішила піти по довгому сценарію", – пояснив Фейгін.

Він нагадав, що Україна наполягає на застосуванні до захоплених моряків Женевської конвенції і визнанні їх військовополоненими. У цьому випадку будуть задіяні зовсім інші юридичні процедури: стає можливим обмін, підключається у справу "Червоний хрест" тощо.

"Але Росія їх військовополоненими не визнає. Кремль стверджуватиме, що оскільки Росія не перебуває у збройному конфлікті з Україною і таким чином не визнає свого статусу як країни-агресора, то відповідно й визнавати їх військовополоненими вона не буде", — підсумував правозахисник.