Контррозвідка підтвердила громадянство РФ у родичів розвідника Семочко / фото "Публічні люди"

Департамент контррозвідки Служби безпеки України підтвердив наявність громадянства Російської Федерації у родичів першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

Про це йдеться в тексті ухвали Шевченківського районного суду Києва від 28 листопада про надання доступу до телефону Семочка та його родини, оприлюдненій у Єдиному державному реєстрі судових рішень 10 грудня.

Читайте такожСлужба в Криму і сварка з Грицаком: журналіст розповів про біографію скандального заступника голови СЗР Семочка

Відео дня

У рішенні суду зазначається, що підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала заява голови правління однієї громадської організації від 4 жовтня 2018 року про те, що "журналіст встановив факти, які можуть свідчити про зв'язок першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України через його сім'ю з іноземною державою агресором - Російською Федерацією, яка може фінансувати зазначену службову особу з метою отримання інформації від неї".

У цьому зв'язку сказано, що згідно з отриманою інформацією від Департаменту контррозвідки Служби безпеки України, цивільна дружина Семочка та її донька мають громадянство Російської Федерації.

У клопотанні слідчого йшлося, що для встановлення обставин можливого вчинення Семочком як особисто, так і через свої родичів державної зради, необхідно отримати детальну інформацію про зв'язок їх абонентських номерів телефонів у оператора мобільного зв'язку «Київстар».

Читайте такожНАБУ порушило справу стосовно заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка

Суд задовольнив клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що містять інформацію про мобільний зв'язок, абонентів, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання за період з 1 січня 2014 року по 23 листопада 2018 року.

В Адміністрації глави держави не стали коментувати питання, чи буде президент Петро Порошенко звільняти Сергія Семочка з посади голови Служби зовнішньої розвідки.

На запитання кореспондента УНІАН, чи звільнятиме Порошенко Семочка з посади у звя'зку із наявністю у членів його родини російського громадянства, в АП запропонували звернутися до Адмінітсрації із офіційним запитом.

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня НАБУ за матеріалами журналістського розслідування стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка зареєструвало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України. Зокрема, журналісти програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» провели розслідування і з’ясували, що Семочко володіє нерухомістю на понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму. Крім того, згідно з розслідуванням, під час його роботи у контррозвідці з фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

Служба безпеки в рамках розпочатого за заявою журналіста Дениса Бігуса кримінального провадження за статтею "державна зрада" перевіряє опубліковану в ЗМІ інформацію стосовно колишнього співробітника СБУ Сергія Семочка.