Економічні обмеження триватимуть до кінця липня 2019 року / фото shutterstock.com

Економічні санкції Європейського Союзу, пов'язані з банківським, фінансовим та енергетичним секторами Росії, продовжені до 31 липня 2019 року.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

"21 грудня 2018 року Рада ЄС продовжила економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори російської економіки до 31 липня 2019 року", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

При цьому сказано, що це рішення ґрунтується на оновленій інформації, яку озвучили президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Ангела Меркель на засіданні Європейської Ради на рівні лідерів держав та урядів країн-членів ЄС, яке відбулося 13-14 грудня, щодо стану виконання Мінських угод.

Читайте такожСША запровадили санкції проти 18 агентів розвідслужб та 4 організацій з Росії (список)

"Враховуючи той факт, що не вдалося добитися жодного поступу, Європейська Рада ухвалила політичне рішення продовжити економічні санкції проти Росії", - наголошується у повідомленні.

"Європейська Рада ухвалила це рішення сьогодні на основі письмової процедури і одноголосно відповідно до правил щодо таких рішень", - сказано у повідомленні.

Також сказано, що ці обмежувальні заходи стосуються фінансового, енергетичного, оборонного секторів та товарів зі сфери подвійного призначення. Їх було впроваджено 31 липня 2014 року на початковий термін в один рік у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні. У вересні 2014 року їх було посилено.

Водночас економічні санкції було подовжено, щоби, зокрема, "обмежити доступ до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС для 5 провідних російських фінансових інституцій з мажоритарною часткою державної власності в уставному капіталі та їхніх дочірніх компаній з контрольним пакетом акцій, створених поза межами ЄС; також йдеться про три провідні російські енергетичні та оборонні компанії", "накласти експортну та імпортну заборону на торгівлю зброєю", "запровадити заборону на експортування товарів подвійного призначення для використання у воєнних цілях або для кінцевих споживачів товарів воєнного призначення у Росії", "обмежити доступ Росії до окремих чутливих технологій та послуг, що можуть бути використані для виробництва та пошуку нафти".

Крім того, сказано, що додатково до цих економічних санкцій діє низка заходів ЄС у відповідь на події в Україні. Йдеться, зокрема, про такі цільові індивідуальні обмежувальні заходи проти 164 осіб та 44 організацій, що діють до 15 березня 2019 року. Ці заходи стосуються заборони в’їзду на територію ЄС та замороження активів.

Читайте такожAmerican Interest: Санкції можуть зупинити війну в Україні, але їх потрібно змінити

Разом з тим йдеться про обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя, що діють до 23 червня 2019 року.

19 березня 2015 року Європейська Рада погодилася прив’язати тривалість економічних санкцій до повного виконання Мінських угод. Передбачалося, що це мало тривати до 31 грудня 2015 року. Оскільки до 31 грудня 2015 року Мінські угоди не було виконано повністю, санкції продовжуються кожні півроку.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 року ЄС запровадив проти РФ економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори економіки. У березні 2015 року лідери ЄС вирішили пов’язати ці санкції до виконання Мінських домовленостей. Після цього ЄС неодноразово продовжував чинність цих санкцій на півроку.

Востаннє Європейська Рада 29 червня продовжила економічні санкції, пов'язані з банківським, фінансовим та енергетичним секторами РФ, через невиконання Мінських угод. Термін дії цих санкцій спливав 31 січня 2019 року.