Більшість українців вважають політичну ситуацію у країні напруженою / УНІАН

Майже 58% опитаних українців бачать ситуацію в країні напруженою, а 31% - критичною.

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах опитування Соціологічної групи «Рейтинг» в рамках спецпроекту «Портрети регіонів».

Читайте такожУкраїнці вважають головними проблемами країни війну та корупцію у владі – опитування

Відео дня

За даними дослідження, ситуацію загалом по країні жителі областей оцінюють значно гірше, аніж на місцях.

«Лише 6% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як у рідній області спокійною ситуацію бачать 27%, а у своєму місті/селі - 43%. Напруженою ситуацію в країні бачать майже 58% опитаних, критичною - 31%», - йдеться у результатах дослідження.

Соціологічна група "Рейтинг"

Водночас, на місцях оцінки стану справ дещо кращі: напруженою ситуацію бачать від 38 до 49%, критичною - лише 13-15%.

Зауважується, що у розрізі регіонів не помітно значної різниці у оцінках політичної ситуації в країні. Найбільше тих, хто вважає її критичною, у більшості південно-східних регіонів, а також на Хмельниччині.

Натомість оцінки стосовно місцевості мають свої регіональні відмінності: так, відносно більше тих, хто вважає політичну ситуацію в області спокійною, серед жителів Тернопільської та Львівської областей, найменше - у Луганській, Донецькій та Херсонській областях.

Правильність напряму руху країни респонденти оцінюють гірше (14%), ніж області (21%) чи свого міста/села (29%). Відповідно, про неправильний напрям розвитку країни говорять 74% опитаних, своєї області - 62%, населеного пункту - 55%.

Найменше тих, хто вважає рух країни правильним, в Одеській, Луганській, Херсонській та Хмельницькій областях. На обласному рівні правильним напрям розвитку регіону вважають частіше на Львівщині та Харківщині, рідше - на Донбасі та півдні країни. Стосовно напряму розвитку за місцем проживання найкращі оцінки у Львівській, Хмельницькій, Харківській та Тернопільській областях, найгірші - у Луганській, Миколаївській та Херсонській.

«Попри негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів України швидше нейтрально-позитивні. 16-18% мають оптимістичні сподівання щодо майбутнього, як в Україні, так і на місцях. Більше половини вважають, що ситуація не зміниться. Водночас від 17% до 20% опитаних очікують погіршення наступного року», - йдеться в результатах опитування.

*** Соціологічною групою «Рейтинг» в рамках проекту «Портрети регіонів» з 16 листопада по 10 грудня було проведено опитування серед громадян України віком від 18 років в усіх областях України та м. Києві (за виключенням окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим).

У дослідженні методом особистого інтерв’ю було опитано 40 тис. респондентів (по 1600 у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою кожної області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більш як 2,4%, на рівні України - не більш як 0,5%.