Денісова заявила, що дуже пишається українськими військовополоненими моряками / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила переконання, що захоплені українські моряки зруйнували плани Російської Федерації, коли заявили про свій статус військовополонених і не надають жодних свідчень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила журналістам після зустрічі представників влади з родичами 24 українських військовополонених моряків в Одесі.

«Всі центральні органи, які в тому числі причетні до цього: і Міноборони, і Мін’юст, і МЗС, щоб світ не забував щодня про те, що є військова агресія проти України з боку РФ, що є наші хлопці, затримані в результаті неприхованої військової агресії в Керченській протоці. Якщо ми будемо щодня говорити про це, - ми зможемо їх звільнити», - заявила Денісова.

Читайте такожДенісова наступного тижня у Москві добиватиметься допуску до полонених українських моряків

За словами омбудсмена, кожен український військовополонений моряк забезпечений адвокатською підтримкою в РФ, вона оплачується за рахунок державного бюджету. «У нас є сьогодні 30 адвокатів і ще 4 в резерві», - додала вона.

«Головна стратегія, яка впроваджується державою, – що наші моряки є військовополоненими, що діяти потрібно згідно з Женевською конвенцією 1949 року, що вони всі без будь-яких передумов повинні бути звільнені і повернуті додому. Так само повернуті судна, на яких вони були захоплені», - зауважила Денісова.

Вона заявила, що дуже пишається українськими військовополоненими моряками. «Вони всі герої, вони всі виконували свій військовий обов’язок, вони всі визнали себе військовополоненими і не надають ніяких показів. Це головне на сьогодні і це зруйнувало всю стратегію РФ щодо наших моряків. Якщо ми будемо всі дотримуватись однієї стратегії – ми безумовно повернемо їх додому», - резюмувала уповноважений ВР з прав людини.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" й двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід із порту Одеса в порт Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша".