Патріарх РПЦ Кирило / фото politeka.net

Соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна" Ігор Ейдман висловив думку, що російська влада не здатна змиритися з незалежністю української церкви.

Читайте такожКремль сподівається взяти Україну "тепленькою": експерт оцінив перспективи широкомасштабної війни з РФ

Спокійно відреагувати на отримання Україною томосу здатні тільки прості росіяни, які не звикли висловлювати протест і залежні від пропаганди. Таку думку експерт висловив під час чату на Главреді.

Відео дня

"А ось що стосується путінської верхівки, Кремля, банди, куди входить і Гундяєв, який називає себе патріархом, то ця банда, звичайно ж, не змириться. У них абсолютно бандитська психологія. Вони борються за територію, яку у них "віджали". Уявіть собі банду, у якій віджали район, який вона контролювала, де вона продавала наркотики. Звичайно ж, вона ніколи з цим не змириться і буде всіляко намагатися повернути контроль над цією територією", - сказав соціолог.

За словами Ейдмана, російська влада зараз вичікує, але в майбутньому може вдатися до серйозних провокацій, щоб помститися Україні за відділення церкви.

"Тому я припускаю, що ця банда з Гундяєвим на чолі буде вдаватися до різних заходів і провокацій, може бути, навіть насильства. Поки що вони вичікують. Але якщо у них почнуть забирати храми і церковне майно, вони перейдуть до серйозних дій", - підсумував аналітик.