Антикорупційний комітет / фото УНІАН

8 кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду остаточно вибули з конкурсу.

Читайте такожНазвані імена міжнародних експертів, які відбиратимуть суддів до антикорупційних судів

Як повідомили УНІАН у Центрі протидії корупції, за підсумками першого спільного засідання Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), 8 кандидатів виключили з конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Відео дня

Так, претендувати на посади антикорупційних суддів уже не можуть Голуб Оксана, Загородній Анатолій, Заєць Тарас, Квятковський Анатолій, Кулініч Юрій, Мартинов Євген, Тішко Дмитро, Штульман Ігор.

Вони мали можливість прокоментувати сумніви у доброчесності та професійності, висловлені щодо них міжнародними експертами, а також відповісти на додаткові запитання.

Один із кандидатів Куліч не прибув на засідання через лікарняний, направивши листа із проханням перенести розгляд його кандидатури.

Однак ГРМЕ та ВККС ухвалили одноголосне рішення щодо розгляду кандидатури Куліча сьогодні.

«Сьогодні ГРМЕ почула від кандидатів безліч маніпулятивних пояснень щодо їхнього сумнівного майна чи поведінки, проте жодне із них не вдовольнило міжнародних експертів. На відміну від ВККС, яка брала на віру найсмішніші пояснення кандидатів у конкурсі до Верховного суду, міжнародні експерти не погодилися визнати доброчесними сумнівних кандидатів на підставі сумнівних доказів», - сказала експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

За її словами, експерти показали, як насправді має працювати міжнародний стандарт добору суддів: кандидати, які не можуть довести походження майна чи інші дії, вибувають з конкурсу.

Наступні спільні засідання ВККС та ГРМЕ заплановані на 21 січня, 22 січня, 23 січня, 24 січня та 28 січня. Початок усіх засідань о 9.30 за адресою м. Київ, вул. Механізаторів, 9.

Під сумнівом залишається ще 41 кандидат на посади суддів Антикорсуду. Загалом успішно іспити склали 113 кандидатів.

Як повідомляв УНІАН, 2 серпня 2018 р. Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила конкурс на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

6 листопада ВККС визначила склад Громадської ради міжнародних експертів, які беруть участь у відборі суддів до Антикорупційного суду.

9 січня громадські організації громадські організації «Центр протидії корупції», «Фундація DEJURE», «Автомайдан» та «Трансперенсі Інтернешнл Україна» заявили, що 55 із 113 кандидатів, які раніше успішно склали іспити до ВАСУ, недостойні працювати у ньому.