"Кузня на Рибальському" займається ремонтом і модернізацією суден / фото wikipedia.org

Протягом 5 років президент був одночасно і головнокомандувачем, і розпорядником бюджетних грошей на оборонне замовлення, і постачальником військової техніки, яку виробляв саме на «Кузні на Рибальському».

Продаж заводу потрібен Порошенку, щоб «сховати кінці в воду», йдеться в сюжеті програми «Гроші».

Все оборонне замовлення в Україні – під грифом «Цілком таємно». Однак журналісти дізналися, що «Кузня на Рибальському» лише на ремонті флагмана українського флоту «Гетьмана Сагайдачного» заробила півмільярда гривень.

Читайте також"Укроборонпром" відреагував на інформацію про "відкати" Гладковському

У жовтні 2017 року за комплексні ремонтно-модернізаційні роботи заводу було сплачено 91 млн грн, у травні 2018 року на ці ж роботи додали ще 229 млн, у жовтні 2018 року на ремонт двигунів витратили ще 23 млн грн. Під Новий рік «Кузня на Рибальському» отримала на модернізаційні роботи ще 218 млн грн. Загалом за фрегат з бюджету отримали 561 млн грн.

Як стверджують журналісти, «Кузня» виступила у цих роботах «фірмою-прокладкою» для завищення вартості робіт. 10 % від тендеру було віддано «Іллічівському судноремонтному заводу», адже в умовах тендеру зазначалась вимога до підрядника мати вихід до Чорного моря. «Кузня», таким чином, отримала можливість працювати на потужностях цього заводу. Самі роботи виконуються силами місцевих робітників у Чорноморську.

У сюжеті наголошуються, що виконані роботи мали сумнівну якість і прокуратура у 2017 року вимагала оштрафувати президентський завод. Але нічого не вийшло і «Кузня» продовжила виконувати роботи і отримувати за це гроші.

Заробляла «Кузня» і на військових катерах «Кентавр» і «Гюрза». Шість таких вже передали до війська, ще два продовжують будувати – за 132 мільйони за кожен. Тобто за 6 поставлених за роки війни катерів завод Порошенка отримав 792 мільйони гривень. При цьому зброю для них також виготовляла «Кузня на Рибальському». На кожному катері стоять два автоматичних гранатомети УАГ-40. Кожен з гранатометів коштує 799 тисяч гривень + 1603 грн за кожну гранату до нього. На ці статті Міноборони витратило 350 млн грн і витрачатиме ще, адже боєкомплект потрібно постійно поповнювати.

Таким чином, за вищезазначене заводом було отримано 1 млрд 810 млн. Однак це ще не все. «Кузня» поставляла бойові катери UMC-1000 для прикордонників. З незрозумілих причин один з таких катерів вибухнув 7 червня 2015 року.

Прикордонники заплатили за катери 15 млн грн.

Ще одна стаття доходів «Кузні» – підствольний гранатомет ГП-25У. На них армійці гроші також не шкодують. За вартості приблизно 20 тис. грн за одиницю армія закупилася у Порошенка на понад 2,5 млн.

Якщо сплюсувати всі секретні замовлення (великі та маленькі) і додати бойові модулі для броневиків «Скорпіон», маски для гармат та інші секретні пункти, що отримала «Кузня» Порошенка за останні 5 років, отримаємо шалені 2,5 млрд грн, резюмується в сюжеті.