Олег Гладковський-Свинарчук працює з Порошенком з 1992 року / фото УНІАН

Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО, щоб вивести його з інформаційного поля, побоюючись нових гучних скандалів, пов'язаних з куруванням Гладковским бізнесу Порошенка в Росії.

Таку думку висловили журналісти Олександр Дубинський і Євген Плинський у відеоблозі на Youtube, підкресливши, що рішення про звільнення президент прийняв ще до висунення будь-яких офіційних звинувачень з боку правоохоронних органів.

«Чому він його знімає з посади, якщо ми не отримали ще ні підозри, ні заяв НАБУ, СБУ чи прокуратури? Всі мовчать – є тільки заяви журналістів, і Порошенко його знімає. Він це робить не тому що існує корупція в «Укроборонпромі» – вона існувала і буде існувати. І не тому що його синочок зі спільниками викрав деталі у Міноборони і потім перепродав їх втричі дорожче. Це було раніше і буде відбуватися далі, хто б не став куратором Укроборонпрому при цій владі. Він прибирає його з інших причин», - заявив Олександр Дубинський.

«Основною причиною, яка, на нашу думку, спричинила його відставку, є бажання Порошенка відсунути, прибрати Гладковського з інформаційного поля і відсунути його від себе. Тому що схеми, які можуть випливати далі, можуть набагато болючіше вдарити і по Гладковскому, і Порошенку. І не тільки по цим двом персоналій, а по всій бізнес-імперії Петра Олексійовича. Ці схеми дають вихід на всю широку імперію Порошенка - порівняно з фірмами, які називав Бігус, і які, по суті, є прокладкою», - зазначив Плинський.

За його словами, Гладковський-Свинарчук є куратором автобізнесу Порошенка на території України і РФ.

«Він курує автобізнес. Тобто у Порошенка два основних бізнеси – кондитерський і автомобільний. Ще з 1993 року «Укрпромінвест» (концерн, що належить Порошенку, - ред.) об'єднав два напрямки – кондитерський та автомобільний. І Свинарчук-Гладковський курує весь автомобільний бізнес», - заявив Плинський.

Нагадаємо, в 2017 році Дубинський опублікував журналістське розслідування про те, що Олег Свинарчук-Гладковський (бізнес-партнер Петра Порошенка та глава його передвиборного штабу в Черкаській області в 2014 році) є власником не тільки автомобільної корпорації «БОГДАН», але і володіє бізнесом в Росії і окупованому Криму, і все це зав'язано на різних офшорах. На доказ було опубліковано ряд документів, що підтверджують бенефеціарство Свинарчука-Гладковського з офшорною компанією «Teckford Investments Financial Corporation».

«Ключова компанія, яку приховав у своїх деклараціях Гладковський, але від якої тягнуться всі важливі ниточки - це кіпрський офшор Vehicles Distribution Holding Limited. Саме на цю компанію і заведений весь мутний бізнес першого заступника РНБО. У Росії це компанії: ТОВ «СВ Моторинвест», ТОВ «Технопроект» і ТОВ «Компанія Авто Реал», - з'ясували журналісти.

Також журналісти нагадують, що Свинарчук змінив прізвище на дівоче прізвище матері і став Олегом Гладковским тільки 4 червня 2014 року. І зробив він це для того, щоб приховати свої зв'язки з бізнесом в Росії. А в серпні 2014 року президент Порошенко призначив його Головою Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю озброєння, а потім і першим заступником секретаря РНБО.

Як повідомляв УНІАН, Петро Порошенко днями звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони і голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.