Крим окупований Росією вже п'ять років / фото УНІАН

Голова Державної думи Російської Федерації В'ячеслав Володін заявив, що Україна «анексувала» Крим упродовж 25 років і має виплатити «компенсацію» Росії.

Як повідомили УНІАН у прес-службі нижньої палати російського парламенту, про це він сказав в окупованому Криму, який відвідує у зв'язку з п'ятою річницею окупації українського півострова.

Читайте такожМЗС засуджує поїздку групи французьких політиків до окупованого Криму

Відео дня

Зокрема, він наголосив, що «Україна обійшлася з Кримом дуже й дуже непорядно, було порушено основоположні права громадян: право на мову, право на освіту своєю рідною мовою, зруйнувала економіку Криму і Севастополя, фактично, анексія».

«У зв'язку з цим, виходячи з пропозиції, що пролунала, давайте доручимо нашим профільним комітетам разом з профільними комітетами «держради Криму» вивчити це питання, проаналізувати, порахувати, скільки втратила економіка Криму за рахунок ось тієї руйнівної політики України, яка тут насаджувалася, скільки втратив народ, які права було порушено і через наші парламентські структури, європейські структури ми з вами візьмемо і зобов'яжемо Україну компенсувати те, що втратив Крим за ці 25 років», - заявив він.

Володін також запропонував вивчити питання про відповідальність Євросоюзу за соціально-економічне становище Криму, з урахуванням підтримки ЄС України. "Що стосується грошей, треба порахувати, скільки Україна заборгувала, а оскільки їх ще Євросоюз підтримує, які борги на Євросоюз перейдуть", - сказав Володін.

Довідка УНІАН. Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.