Україна, Чорногорія, Албанія і Норвегія приєдналися до рішення Ради Європейського Союзу від 21 січня виключити ім'я російського співака Йосипа Кобзона зі списку осіб, проти яких запроваджено санкції, у зв'язку з його смертю.

Читайте такожКобзон "злив" місце проживання Януковича й розповів, за що його ненавидить

Про це йдеться у заяві високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні, розміщеній на сайті Ради ЄС.

Обмежувальні заходи щодо Кобзона були запроваджені у зв'язку з діями, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

В Офіційному журналі ЄС 22 січня повідомили, що 21 січня Рада ЄС ухвалила рішення виключити ім'я Кобзона зі списку осіб, проти яких запроваджені санкції.

"Країни-кандидати Чорногорія і Албанія, країна Європейської асоціації вільної торгівлі Норвегія, яка є членом європейської економічної зони, а також Україна приєдналися до цієї заяви" - йдеться в повідомленні Могеріні.

Кобзон народився 11 вересня 1937 року в Бахмутському районі Донецької області, помер 30 серпня 2018 року в Москві. Він був одним з найвідоміших радянських співаків, народним артистом СРСР (1987 рік), лауреатом Державної премії СРСР (1984 рік), нагороджений численними радянськими і російськими нагородами. Крім естрадної діяльності, Кобзон з 1984 року викладав у Державному музично-педагогічному інституті імені Гнесіних. У 1990 році Кобзон став депутатом Верховної Ради СРСР. З 1997 року був депутатом Держдуми РФ. З 2011 року обіймав посаду першого заступника голови комітету Держдуми РФ з культури.

Кобзон відвідував підконтрольні бойовикам міста Донецьк і Луганськ з концертами, заявляючи про підтримку членів незаконних збройних формувань на Донбасі. Україна позбавила Кобзона державних нагород і заблокувала його активи, також його позбавлено звання почесного громадянина міста Слов'янська Донецької області. Крім того, Кобзону був заборонений в'їзд на територію України, країн ЄС та США.