Суд зобов'язав СБУ розслідувати допуск мера Труханова до держтаємниці / фото УНІАН

Приморський районний суд Одеси зобов'язав СБУ відкрити кримінальне провадження за фактом отримання допуску до державної таємниці мером Одеси Геннадієм Трухановим за наявності у нього громадянства Російської Федерації.

Про це у Facebook повідомив позивач - відомий в Одесі активіст Михайло Кузаконь.

За його словами, вчора райсуд задовольнив його скаргу на «бездіяльність слідчого СБУ», і виніс рішення про внесення до ЄРДР відомостей про «вчинення кримінального злочину Трухановим».

Відео дня

Читайте такожСАП повідомила про підозру меру Одеси

Кузаконь пояснив, що до спецслужби він звернувся з відповідною заявою в лютому, але безрезультатно. Як стверджує активіст, мер Одеси, під час отримання допуску до держтаємниці (що передбачає статус, зокрема, міського голови), умисно приховав дані про наявність у нього громадянства РФ.

Як зазначається, Труханов з 2012 року був обраний депутатом ВР в одномандатному мажоритарному окрузі №136, а з 27 травня 2014 року приступив до виконання обов'язків мера Одеси за результатами позачергових виборів. Надалі після 25 жовтня 2015 року був переобраний на цей пост.

Як уточнив Кузаконь, інформація про нібито російське громадянство Труханова була озвучена прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури під час одного із засідань суду у справі про присвоєння 185 млн грн під час придбання приміщень заводу «Краян». У цій справі фігурує, зокрема, і мер Одеси.

Водночас, на думку активіста, «комічно виглядає» довідка, яку Труханов раніше отримав у консульстві РФ, про відсутність у нього російського громадянства.

Активіст оприлюднив своє звернення до УСБУ Одеської області, датоване 14 лютого, де викладає своє бачення того, що відбувається. Зокрема, він вважає, що Труханова слід притягти до відповідальності за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 366 (службове підроблення), ст. 358 (підробка та використання підроблених документів) та ст. 328 (розголошення державної таємниці) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв УНІАН, у лютому депутат Верховної Ради, голова партії «Народний рух України» Віктор Кривенко звернувся до СБУ з проханням перевірити, чи був допуск до державної таємниці мера Одеси Геннадія Труханова, у зв’язку з його нібито російським громадянством.

У рамках розслідування справи про придбання заводу «Краян» слідство робило запити у порядку надання міжнародної правової допомоги, зокрема до Генпрокуратури і поліції РФ з метою з'ясування наявності у Труханова громадянства цієї країни. З відповідей випливає, що паспорти РФ видавалися особі, яка має повний збіг (ім'я, прізвище, по-батькові, дата народження) з Трухановим, у Дагестані в 2002 році і в Московській області (Сергієв Посад) у 2003 році. Але нібито ці документи були «видані необгрунтовано без визначення громадянства РФ».

За даними активістки Катерини Маденс, яка провела власне розслідування, суд у Росії анулював паспорт Труханова в липні 2018 року. Вона також стверджує, що, хоча російський паспорт мера анулювали, громадянство залишилося.

Раніше Труханова звинувачували в подвійному громадянстві, зокрема, колишній мер Одеси Едуард Гурвіц, екс-глава Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі, деякі депутати ВР, але Труханов завжди це спростовував.