За словами Луценка, розслідування щодо діяльності Burisma розпочалось 2014 року / фото УНІАН

Віктор Шокін, який очолював Генеральну прокуратуру у 2015-2016 роках, був звільнений у зв’язку зі справою компанії Burisma, де у раді директорів від 2015 року працює син колишнього віце-президента США Джо Байдена — Гантер.

Про це пише видання TheБабель, яке має запис другої частини інтерв’ю Юрія Луценка The Hill.

За словами нинішнього очільника ГПУ, розслідування щодо діяльності Burisma розпочалось 2014 року. Причина – можливі зловживання екс-міністра охорони природи часів Віктора Януковича Микола Злочевський, який відповідав за видачу дозволів на видобуток нафти та газу, а згодом очолив Burisma.

Відео дня

Читайте такожПорошенко кинув Луценка одного в його конфлікті з послом США

Документи справи говорили про те, що члени ради директорів Burisma отримали 17 мільйонів доларів, але потрібно довести сумнівне походження цих фінансів.

В останні дні роботи Шокіна одну із трьох справ ГПУ щодо Burisma "в найгарячіший момент" передали до НАБУ, яке, за словами Луценка, від перших днів існування отримувало підтримку посольства США. Відтак, справу закрили. На пряме запитання, чи намагалася тодішня американська влада якось вплинути на справу щодо Burisma, Луценко відповів, що не українська прокуратура має давати відповідь, натякаючи на правосуддя США.

Нагадаємо, Юрій Луценко в розмові The Hill заявив, що посол США передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. В американському посольстві одразу ж спростували озвучену Луценком інформацію, а народний депутат Мустафа Найєм подав депутатське звернення до Луценка з проханням надати копію списку "недоторканих" для ГПУ людей, який йому нібито передала Йованович.