На думку політолога, Кремль хоче заманити Зеленського в пастку / фото УНІАН

Російський політолог Дмитро Орєшкін вважає, що у Кремлі дуже раді поразці Петра Порошенка на виборах, адже відкриється нове вікно можливостей, щоб дискредитувати новообраного президента - Володимира Зеленського.

"Так чи інакше, але та спілка олігархів, яка стоїть в тіні, за спиною Володимира Зеленського, тяжіє до сходу. Якщо не в політичному сенсі, то, у всякому випадку - в торгівлі, розвитку бізнесу в східних регіонах. Бо це в їхніх інтересах", - висловив він свою думку в колонці на Главреді.

Читайте такожРосійська опозиціонерка пояснила, чому новий президент України "лякає Кремль"

Відео дня

За словами експерта, реальних важелів управління у Зеленського не так вже й багато, і Кремль це може використовувати в своїх цілях.

"Є бюрократія, з олігархами теж непросто, у генералів свої інтереси і плюс ще політичні партії і Рада. У чисто інституційному розумінні пан Зеленський слабкіше, як президент, ніж його попередник. У нього є ті ж конституційні права і згуртована підтримка більшості населення. Але палиці в колеса будуть ставити не публічно, а кулуарно. І в цій ситуації дуже легко реалізувати мрію Кремля про хаотизацію українського життя", - вважає експерт.

Орєшкін переконаний, що головна мета Кремля – не військові і дипломатичні аспекти, основне – показати, що в України нічого не вийшло.

"Щоб у Росії могли говорити: "Ви хотіли демократії? Ось дивіться, що в Україні – хаос, взаємний розбрат". Адже дебати між кандидатами в президенти саме в такому ключі і подавалися. Мовляв, "це шоу, якась клоунада, а у солідних країнах, як у нас, такого немає. Є лідер, якого всі люблять і поважають, він піднімає Росію з колін. А Україна – недодержава якась", - поділився політолог.

На думку політолога, Кремль зможе заманити Зеленського в пастку, пішовши на поступки, звільнивши військовополонених.

"Думаю, що в Кремлі зараз будуть посміхатися Зеленському. І він дуже впевнено говорив, що насамперед буде звільняти військовополонених. Може комусь з його команди десь хтось це пообіцяв. І тоді це буде перший успішний крок. І для Кремля це теж вигідно, бо всі їх сварять за українських моряків. А так можна буде продемонструвати гуманність, відкритість, готовність до діалогу. Відпустивши цих хлопців, у Москві покажуть, що новий президент добре домовляється з Росією", - вважає експерт.

Однак плата за таку люб'язність буде вкрай висока, адже Росія для того і тримала військовополонених, щоб "вчасно красиво обміняти", вважає політолог.

"А з часом почнеться більш серйозна гра. Адже стратегічний план Путіна – впихнути назад в Україну "ЛНР" і "ДНР" на правах федералізму. Щоб де-факто ними рулили з Москви, а де-юре і у фінансовому сенсі - за розбиті горщики платила Україна", - зауважив Орєшкін.