Керівник САП Назар Холодницький (ліворуч) і директор НАБУ Артем Ситник (праворуч) / фото УНІАН

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що особисто перший заступник керівника Спеціалізованої прокуратури Максим Грищук давав вказівку не писати прізвище Олега Гладковського в процесуальних документах, що подаються в суд у справі щодо розкрадань в "оборонці".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час слухань у парламентському комітеті з питань запобігання і протидії корупції на тему: "Підсумки чотирьох років роботи Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури: аналіз ефективності і подальша стратегія боротьби з корупцією".

"Єдина вказівка, яка була надана - не писати прізвище Гладковського в документах, які подаються в суд. Я цього не чув особисто, але це зі слів колег, які брали участь на нараді, яка проводилася першим заступником антикорупційного прокурора", - зазначив він.

Відео дня

Відповідаючи на запитання, яке прізвище особи, яка давала відповідні вказівки, Ситник сказав: «Грищук (перший заступник керівника САП Максим Грищук – УНІАН)».

Своєю чергою, керівник САП Назар Холодницький зауважив: «З приводу Грищука. Такої вказівки прокурори давати не можуть».

«Максимум, на що спромоглося НАБУ – це дати офіційний пост (у соцмережі – УНІАН), що була якась усна вказівка не писати прізвище Гладковського і на цьому робити сенсацію – це просто треба себе не шанувати і антикорупційні органи», - запевняє Холодницький.

Читайте такожСкандал із розкраданнями в "оборонці": суд дозволив проведення експертиз

За його словами, згідно із 62 статтею Конституції України не можна називати прізвища осіб, яким не оголошена підозра в офіційних документах.

«Я впевнений, що вказівки жодної Грищук не міг давати. Він мені доповідав, що він такої вказівки не давав», - стверджує керівник САП.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували запчастини до військової техніки та озброєння у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким НАБУ у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня ДБР відкрило кримінальне провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справах про оборудки в оборонній сфері (ч.3. ст. 368 Кримінального кодексу України). Зокрема, йдеться про можливе отримання хабарів посадовцями Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби та НАБУ.

Сьогодні, 23 квітня, співробітники Держбюро розслідувань проводять обшуки в НАБУ в рамках розслідування провадження про можливе одержання хабарів правоохоронцями за закриття справ про розкрадання в оборонній сфері.