Петро Порошенко / REUTERS

Заяви глав обласних держадміністрацій про звільнення зі своїх посад - це своєрідна "гра у відставку" на публіку.

Таку думку висловив Главреду політолог Олексій Якубін.

"Мовляв, ось дивіться, ми зараз йдемо, у когось хороший результат після голосування, у когось - не дуже. І ми готові працювати в команді ще чинного президента, а з новим главою державі - ні", - пояснює політолог.

Відео дня

І додає - чиновники підуть у відставку в будь-якому випадку, такий закон.

"У законодавстві прописано, що після інавгурації нового президента голови областей автоматично йдуть у відставку. І їхні заяви - багатоходова гра на декількох рівнях. Один з розрахунків - спроба показати видимість свого протесту. Без сумніву, частина цих людей, якщо почнуться розслідування або певні процеси, скажуть – ось дивіться, ми навіть самі подали у відставку. Ми є політичними опонентами Володимира Зеленського", - уточнив Якубін.

Також, це певний сигнал для президента України Петра Порошенка. Мовляв, готові працювати з новими політичними силами, орієнтованими на чинного президента, а також йти у Верховну Раду.

Читайте такожСинютка пояснив, чому подав у відставку з поста голови Львівської ОДА

"Говорити, що населення було незадоволено Петром Порошенком, це велика ілюзія. Більшість населення були незадоволені конкретною політикою (у соціальній та гуманітарній сферах, тарифах), а не просто її висвітленням. І голови ОДА – це частина команди Порошенка", - уточнив експерт.

Президент вже анонсував ідею переформатування "Солідарності" в контексті парламентських виборів.

"І як сказав Артур Герасимов, це буде ідеологічна партія. Можливо, правоконсервативного спрямування. Можливо, коли вони будуть формувати свій список, вони будуть орієнтуватися і на регіони. І частина представників адміністрацій, приміром, з Львівської області, будуть намагатися потрапити в цей список. Але політичні перспективи Солідарності – під питанням. Якщо вибори будуть достроковими, то при збереженні 5 % бар'єру, у них є шанс зайти в Раду. Через півроку ймовірність потрапляння в парламент цих людей через БПП, сильно зменшується", - каже Якубін.

На його думку, за цей час встигнуть більше зміцніти конкуруючі проекти - це партія Гройсмана, яка буде відводити частину людей, у тому числі регіональних. Частину заберуть націоналісти, а ще частина повернеться до Юлії Тимошенко.

"Також не варто забувати про "ефект Яценюка". Арсеній Петрович перестав бути прем'єром, але його антирейтинг від цього нікуди не зник. У Порошенка зараз антирейтинг. І він нічого з ним ще не зробив. А кожен другий каже – хто завгодно, але не Порошенко. Якщо Петро Олексійович очолить список своєї партії, то негативний рейтинг все одно залишиться. Одна справа, коли він діючий президент, у нього є інформаційні ресурси, він міг сам створювати новини, у нього є адміністративна вертикаль. І абсолютно інша ситуація – це Порошенко, який з антирейтингом залишається звичайним, рядовим політиком, у якого можливо ще і почнуться проблеми із законом", - уточнив Якубін.

Як повідомляв УНІАН, 23 квітня голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко заявив, що подав у відставку. Також заяву про звільнення з посади подав голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль, а також голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Крім того, звільнитися з посади після інавгурації нового президента Володимира Зеленського вирішив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.