Володимир Путін / REUTERS

Президент Російської Федерації Володимир Путін прокоментував скликання термінового засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням РФ про видачу паспортів жителям ОРДЛО, яке відбудеться сьогодні о 22.00 за київським часом.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, на прес-конференції за підсумками зустрічі з головою Держради КНДР Кім Чен Ином у Владивостоку Путін назвав питання видачі російських паспортів для жителів окупованого Донбасу «гуманітарним».

«З приводу видачі паспортів сусідніми державами не робилися спроби винести це питання на рівень Радбезу ООН. А тут чому? Чим відрізняється ця ситуація? Та ні чим!» - вважає президент РФ.

Відео дня

Читайте також"План Путіна": експерт пояснив, навіщо жителям ОРДЛО спростили видачу паспортів РФ

«Нехай виносять, пообговорюємо!» - додав Путін.

При цьому він заявив, що нібито президент України Петро Порошенко пропонував розгорнути місію ООН на окупованому Донбасі «для охорони і забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ», на що Росія погодилася, після чого Україна відмовилася (Порошенко запропонував розгорнути повномасштабну місію ООН на всій території окупованого Донбасу, в тому числі на кордоні з РФ - УНІАН).

«Це окрема тема (миротворці ООН - УНІАН), її можна обговорювати, але це не прагнення до вирішення питання шляхом діалогу з людьми, які проживають на цих територіях, це всі спроби так чи інакше нагнути, нахилити за допомогою силових акцій», - сказав Путін.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. «Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку відповідно до ч. 8 ст. 14 федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», - сказано в указі.

У Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права». Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів. Указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Президент України Петро Порошенко наголосив, що указ Путіна - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Президент наголосив, що Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, та нахабно "торпедує" мирний процес на Донбасі.