Ілюстрація / REUTERS

У Європейському парламенті вважають, що указ президента Росії Володимира Путіна про спрощення процедури видачі російських паспортів українцям на тимчасово окупованому Донбасі свідчить про відсутність поваги до суверенітету України.

Про це йдеться у спільній заяві постійного доповідача Європарламенту з питань України Міхаеля Галера, голови делегації ЄП у парламентській асамблеї “Євронест” Ребекки Гармс та голови Комітету асоціації Україна-ЄС від Європарламенту Даріуша Росаті, оприлюдненій на сайті ЄП.

Читайте такожThe Guardian: Путін вже почав випробовувати нового президента України

Відео дня

Підписанти заяви наголосили, що засуджують указ президента Російської Федерації від 24 квітня 2019 року, який передбачає спрощену процедуру отримання російського громадянства особами, які постійно проживають в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

"Російський указ є неприйнятним і ще раз демонструє відсутність у російської влади поваги до суверенітету України і міжнародного права. Це також демонструє незмінні наміри Росії з дестабілізації України, і сталося лише через три дні після того, як українські громадяни обрали нового президента на конкурентних виборах", - заявили у Європарламенті.

Також Галер, Гармс та Росаті зазначили, що цим указом РФ продовжує практику видачі паспортів у країнах "Східного партнерства" на територіях, які не перебувають під контролем національних урядів, і де тривають затяжні конфлікти, що таким чином поглиблює напруження у цих регіонах.

"Зрозуміло, що указ ще більше послаблює очікування міжнародної спільноти на виконання Мінських угод у повному обсязі", - йдеться у заяві.

Крім того, Галер, Гармс та Росаті нагадали, що Європарламент у резолюції від 12 грудня 2018 року повторив своє засудження російської агресії на сході України, а у резолюції від 12 березня 2019 року закликав вжити заходів, які зміцнюватимуть довіру на Донбасі.

"Цей новий російський указ свідчить про абсолютно протилежну поведінку", - наголосили депутати ЄП.

Вони зазначили, що підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України і просять Росію виконати її зобов'язання за Мінськими угодами.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. У Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

У зв’язку з цим рішенням президент Петро Порошенко закликав ЄС посилити санкції проти Росії під час наступного перегляду санкційного режиму у червні.