Петро Порошенко / фото УНІАН

За минулі п'ять років Україна сформувала власний сценарій відзначення Дня перемоги у Другій світовій війні, наближений до загальноєвропейської традиції, заявив президент України Петро Порошенко.

Читайте такожЛуценко розповів, як його дід писав під Рейхстагом лайку про Гітлера

Таку заяву глава держави зробив у ході акції "Перша хвилина миру", приуроченої до 9 травня. Трансляцію вів акцію канал «112 Україна».

Відео дня

"Ми, на відміну від Москви, не збираємося приватизувати спільну перемогу всіх народів країн антигітлерівської коаліції. Ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше використовувати її для апології своєї імперської політики. Подолання нацизму сімдесят чотири роки тому - це не привід водити ряджені "полки безсмертних" по всьому світу!", - сказав Порошенко.

Він додав, що, на відміну від сусідів, українці не страждають дальтонізмом і бачать повну колірну гамму "її величності історії".

Нагадаємо, сьогодні Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Дев'яте травня ввійшло в історію як день завершення німецько-радянської війни. В цей день німецький генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини, що поклало кінець найкровопролитнішому конфлікту в історії Європи.