В Україні сьогодні відзначають День перемоги над нацизмом / REUTERS

Дев'яте травня увійшло в історію як день закінчення німецько-радянської війни. В цей день німецький генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини, що поклало кінець самому кровопролитного конфлікту в історії Європи.

Сучасна Росія в цей день святкує радянський День перемоги, проводячи пафосні паради та масові гуляння. В Україні ж 9 травня святкується День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, присвячений шануванню всіх, хто вніс свій внесок у боротьбу з гітлерівською Німеччиною.

УНІАН з'ясував, як відзначатиметься 9 травня 2019 в Україні.

Читайте такожСталін, «юнармійці», зброя: в окупованому Криму провели репетиції парадів до 9 травня (відео)

9 травня – історична довідка

До квітня 1945 року радянські війська досягли тотальної переваги над Вермахтом, Червона армія підійшла до Берліну. Проте, знекровлені німецькі війська продовжували чинити запеклий опір і підготували столицю Німеччини до вуличних боїв. Ціною великих втрат Червона армія оволоділа Берліном і 1 травня взяла штурмом Рейхстаг.

2 травня німецьке командування заявило про припинення бойових дій, залишки берлінського гарнізону здебільшого здалися в полон.

Ціною великих втрат Червона армія оволоділа Берліном і 1 травня взяла штурмом Рейхстаг. / фото mil.ru

Вночі 7 травня в Реймсі був підписаний акт про беззастережну капітуляцію Німеччини. Від імені союзників документ підписали американський генерал Вальтер Беделл Сміт, радянський генерал Іван Суслопаров і французький генерал Франсуа Севез. Від імені Німеччини його підписали генерал Йодль і адмірал фон Фрідебург.

Попри це, Сталіна підписання акта не влаштувало. За його вимогою генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель і представники ВМС Німеччини підписали документ повторно. Підписання відбулося 8 травня о 22:43 за центральноєвропейським часом (0:43 9 травня за московським часом).

Так закінчилися воєнні дії на Східному фронті Другої світової війни.

Як в Україні будуть відзначати 9 травня

В Україні 9 травня є державним святом, однак його формат серйозно відрізняється від російського Дня перемоги. Так, в Україні заборонено використання комуністичної символіки, а концепція офіційних заходів спрямована на розвінчання історичних міфів, породжених радянською та російською пропагандою.

З 2015 року українським символом перемоги над нацизмом є стилізоване зображення квітки червоного маку. Подібні символи використовуються для вшанування пам'яті жертв і героїв Другої світової війни в усьому світі.

У квітні президент України підписав указ про відзначення в 2019 році Дня пам'яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України.

Уряду було доручено розробити, затвердити та забезпечити проведення заходів у відповідні пам'ятні дні – 8, 9 травня і 28 жовтня 2019 року.

9 травня по всій Україні проводяться масові пам'ятні заходи. У поліції раніше повідомили, що всього в заходах 8-9 травня планують взяти участь близько 220 тисяч осіб.

Українським символом перемоги над нацизмом є стилізоване зображення квітки червоного маку / фото УНІАН

В Одесі 9 травня пройдуть церемонії покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу на Алеї Слави в парку Шевченка; на траверсі пам'ятника Невідомому матросу в акваторії Одеської затоки (з кораблів ВМС України); а також до монумента «Крила перемоги» на площі 10 травня.

Курсанти Одеської морської академії також планують провести урочисту ходу.

В Харкові 9 травня відбудеться церемонія покладання квітів на Меморіалі Слави в Лісопарку. Запланована також святкова програма з польовою кашею для ветеранів та концертом.

У Дніпрі планується 9 травня провести церемонію покладання квітів до монументу "Вічна Слава", урочистий мітинг, святковий ярмарок на Січеславській набережній і ще низка заходів.

Проросійські сили також планують провести у кількох містах України акцію «Безсмертний полк», що може спровокувати провокації і конфлікти.

9 травня 2019 в Києві

У Києві на 9 травня заплановано цілу низку заходів.

Так, у парку Вічної Слави відбудеться традиційна церемонія покладання квітів до могили Невідомого солдата.

У Національному музеї історії України в Другій світовій війні відбудеться поминальний реквієм «Пам'ять» та молебень за мир в Україні.

На Співочому полі Печерського ландшафтного парку буде працювати художня програма «Рокам ніколи пам'яті не стерти».

Крім того, у всіх районах столиці підготовлені концертні програми.

Вихідний 9 травня

Дев'яте травня є в Україні офіційним вихідним днем. Крім того, робочий день 8 травня в держустановах буде скорочений на 1 годину.