Путін ухвалив закон про видачу російських паспортів мешканцям Донецької та Луганської областей / фото УНІАН

Євросоюз не готовий запровадити нові санкції проти Росії через роздачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу.

Нагадаємо, глава МЗС Чехії Томаш Петршичек заявив, що ЄС не буде запроваджувати санкції проти РФ, але "продовжує повністю підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України".

Уточнюється, що слова глави МЗС Чехії підтвердив і міністр Румунії Теодор Мелешкану. Він упевнений, що нові антиросійські санкції "можуть створити проблеми для України".

Відео дня

Дипломат і керівник Фонду "Майдан закордонних справ" пояснив Главреду, що стоїть за цим рішенням.

Читайте такожЄС не планує вводити санкції через роздачу паспортів в ОРДЛО

"Це не позиція окремих міністрів, а ухвалене рішення Євросоюзу. А судячи з того, що ще недавно був і саміт ЄС, то рішення ухвалено після дискусії. І заяви про те, що санкції Росії можуть зашкодити самій Україні – не більше, ніж спроба зберегти хорошу міну при поганій грі. Я думаю, що сьогодні Євросоюз не готовий через позицію низки держав до розширення санкцій проти Російської федерації", - говорить експерт.

Це поганий сигнал, оскільки РФ рішенням по паспортах безпосередньо порушує мінські домовленості, додає дипломат.

"Це фактично рішення, яке заохочує Росію. Але такий поточний політичний момент в Євросоюзі. Максимум, що можна від них очікувати – це продовження наявних санкцій, але не розширення. При цьому, вони продовжують бути союзниками, засуджують Росію, не визнають окупацію Криму, ведуть політику санкцій проти РФ. Але йти далі вони поки не готові", - каже Богдан Яременко.

Нагадаємо, що 24 квітня президент Росії Володимир Путін ухвалив закон про видачу російських паспортів мешканцям Донецької та Луганської областей.

7 травня голова українського МЗС Павло Клімкін заявив, що Київ готує Москві "дієву відповідь" на видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу.

Як відомо, Україна оголосила незаконними російські паспорти жителів "ЛДНР". Українці, які отримали російські паспорти в ДНР і ЛНР, можуть бути позбавлені соціальних виплат і пенсій, попередив Володимир Гройсман.

У відповідь представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва "продовжить видавати паспорти тим громадянам, які побажають, які підпадають під дію президентського указу".