Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що задоволення вимог Росії щодо зняття санкцій в Раді Європі зруйнує Мінські угоди.

Про це він сказав журналістам у Брюсселі після засідання міністрів закордонних справ держав-членів ЄС та країн-учасниць Східного партнерства під головуванням Високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні.

Глава МЗС повідомив, що вчора, 12 травня, з європейської сторони його запитували про позицію щодо Ради Європи і подальшої участі Росії у цій організації.

Відео дня

Читайте такожЄС не планує вводити санкції через роздачу паспортів в ОРДЛО

У цьому зв'язку Клімкін наголосив, що задоволення вимог Росії щодо поновлення її прав у Парламентській асамблеї Ради Європи без виконання передумов стосовно відновлення територіальної цілісності України призведе до руйнування Мінських угод.

"Я їм чесно сказав, якщо ви підете туди, куди хотіли йти кілька країн (задовольнити вимоги Росії щодо поновлення її прав в ПАРЄ без виконання передумов - УНІАН), насправді я в той же день вийду і скажу, що, по-перше - у нас Мінська немає, а по-друге - це вбили його не тільки …з Москви, а й ви його послідовно вбиваєте", - зазначив міністр.

При цьому його запитали, який зв'язок між Мінськими угодами та Радою Європи.

За словами Клімкіна, в ЄС усі розуміють, що після того, як Росія почала практично видавати паспорти, якщо "буде якийсь крок, який буде розглядатися як крок назустріч Росії в Раді Європи... тоді взагалі уся логіка того, що ми робили, тотально руйнується".

Водночас, він сказав, що в Європі є парламентарі, які намагаються проштовхувати інтереси Росії.

Клімкін додав, що його позицію почули і взяли до відома, зокрема німецькі, французькі і нідерландські колеги.

Як повідомляв УНІАН, на квітневій сесії в 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї через анексію Криму. З того часу РФ фактично бойкотує засідання Асамблеї та вимагає відновлення її прав у повному обсязі, а також відмовилась платити членські внески у Раду Європи.

З того часу РФ не припиняє спроб повернути свою делегацію в ПАРЄ.