Росія в резолюції критикується за боягузтво / фото ©Council of Europe

У Парламентській асамблеї Ради Європи не дозволили Російській Федерації змінити процедуру запровадження санкцій.

Про ухвалення відповідної резолюції оголосила президент ПАРЄ Ліліан Морі-Паск'є на засіданні весняної сесії Асамблеї, яка відбувається 8-12 квітня у Страсбурзі (Франція). Трансляція засідання ведеться на сайті ПАРЄ.

Читайте такожДокументи, які ПАРЄ може ухвалити на весняній сесії, прямо не передбачають повернення делегації РФ - Ар'єв

Відео дня

“За” резолюцію проголосувало 105 парламентаріїв, “проти” – 30, “утрималось” – 16. Під час голосування в проект резолюції були внесені правки, які не дозволили проросійським силам в ПАРЄ відстояти інтереси Росії щодо можливості повернення в сесійну залу ПАРЄ без виконання вимог попередніх резолюцій Асамблеї, ухвалених у зв’язку з агресією проти України.

Після голосування голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв заявив у соціальній мережі Facebook: “Росія не отримала зміни процедури запровадження санкцій! При цьому Росія в резолюції критикується за боягузтво (подавати делегацію) та шантаж (відмову платити внесок до Ради Європи)”.

“Її закликали не боятися і не шантажувати, а виконувати зобов‘язання. Існуючий санкційний механізм залишається. Можливо, буде запроваджений додатковий, складніший. Але то вже справа майбутніх сесій. Делегація зробила все можливе. Хоча, головна боротьба попереду: проросійські сили відчули рухи з українського виборчого процесу, а прибічники все частіше питають - чи є їм сенс стояти за нас, якщо українці демонструють інші тенденції. Сподіваюсь, ми не дамо приводу для розчарування європейським партнерам», - наголосив Ар’єв.

В ході дебатів член постійної делегації України в ПАРЄ, народний депутат Леонід Ємець наголосив: "Давайте говорити відверто - питання, яке ми обговорюємо сьогодні, не стосується покращення роботи ПАРЄ і ефективності Ради Європи. Йдеться про повернення делегації Російської Федерації".

Ємець додав, що це не є таємницею. "Усі у цій залі розуміють і знають про це. Дозвольте мені вам нагадати, що це було їхнє власне рішення відмовитись працювати у ПАРЄ. Росія ухвалила це рішення, оскільки вона не хотіла виконувати резолюції Парламентської асамблеї. Росія відмовилася припинити порушувати права людини і порушувати міжнародне право. Парламентська асамблея прийняла єдино можливе рішення у цій ситуацій, ґрунтуючись на цінностях і принципах нашої організації, таких як верховенство права, повага до фундаментальних прав людини та свободи, взаємодія заради глобальної безпеки і т.д.", - наголосив Ємець.

Він додав, що систематичне ігнорування резолюцій ПАРЄ Росією є причиною застосування санкцій і обмежень проти російської делегації.

"Це рішення ПАРЄ не було політично мотивованим. Воно було продиктоване цими ж цінностями і принципами, на яких саме існування нашої організації засновується. Саме тому, питання, яке ми обговорюємо сьогодні, стосується не лише повернення Росії до ПАРЄ, і не стосується того, чи Парламентська асамблея може захистити свої власні рішення, а має відношення до того, чи ми залишаємося відданими нашим власним цінностям? Чи принципи все ще більш важливі, аніж фінансові внески?" - наголосив Ємець.

Він закликав ПАРЄ проголосувати проти резолюції і проекту рекомендації, які є частиною доповіді "Роль і місія Парламентської асамблеї: головні виклики для майбутнього", підготовленої відомим проросійською позицією нідерландським депутатом Тіні Коксом.

Своєю чергою, заступник члена Постійної делегації України, народний депутат Марія Іонова нагадала, що Рада Європи була заснована з тою метою, щоби досягнути більшої єдності серед її країн-членів на основі спільних цінностей і принципів. "Найбільший виклик, з яким Рада Європи стикається сьогодні, полягає у підриві цих цінностей", - сказала Іонова.

Вона висловила переконання, що тривалі дискусії, які присвячені фінансовим питанням в Раді Європі, говорять про те, що "Російська Федерація намагається обміняти гроші на цінності організації, а саме демократію, верховенство права і права людини". "Тому, будь-ласка, не дивіться на правду з заплющеними очима", - закликала Іонова.

Народний депутат поставила риторичне запитання усім членам ПАРЄ, чи вони завжди намагатимуться змінювати процедури і правила ПАРЄ, коли Росія порушуватиме принципи і цінності організації.

Також вона сказала, що шантаж не є інструментом демократії. "Шантаж не веде до поваги до верховенства права і прав людей. Або ми виступаємо єдиним цілим заради миру і свободи, або ми здаємося перед грошима", - заявила вона.

"Ми не можемо відмовитися від захисту парламентської демократії. Ми маємо об'єднати наші зусилля, аби протидіяти ініціативам, які надходять від урядів окремих країн, які прагнуть поставити в залежність Парламентську асамблею Ради Європи перед Комітетом міністрів (Ради Європи)", - наголосила вона.

Іонова заявила, що джерелом поточної кризи у Раді Європи є РФ і російська агресія проти України. Вона закликала не підтримувати запропоновану резолюцію.