Платіжки щодо сина Байдена є в розпорядженні ГПУ / фото УНІАН

Генпрокурор України Юрій Луценко готовий передати слідчим США матеріали зі справ, де фігурував екс-міністр екології Микола Злочевський і американські громадяни, зокрема син екс-віце-президента США Джо Байдена Хантер.

Про це він заявив на брифінгу у вівторок, передає "Українська правда".

"Після того, як відбулася у нас революція, зміна влади, і абсолютно зрозумілим став наш євроатлантичний вибір, пан Злочевський запросив на початку 2014 року до правління своєї компанії ряд представників, тісно пов’язаних із вищим керівництвом США, зокрема віце-президента США (Джо Байдена – УНІАН) та держсекретаря США. В принципі, в цьому немає жодного правопорушення з точки зору українського законодавства", - сказав Луценко.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського прокоментували скандал із візитом адвоката Трампа

"Тепер ми вже вилучили всю документацію і бачимо всі суми платежів цим та іншим особам. Компанія "Burisma" сплачувала фізичним особам, як наприклад пану Квасневському, так і юридичним особам, які пов’язані із сином пана Байдена, якого зовуть Хантер Байден. Я можу сказати що це мільйонні платежі. Не можу повідомити ні дати, ні платіжки, але вони є у нас в розпорядженні. Ми нарешті їх отримали, в установленому законом порядку, цього року", - додав генпрокурор.

Після цього Луценко кілька разів наголосив, що українське законодавство вони не порушили.

"Чи порушили вони американське законодавство судити не мені... Я готовий зустрітися з керівництвом правоохоронних органів США для того, щоб надати їм усі необхідні матеріали, аби вони перевірили усіх американських громадян, причетних до компанії "Burisma" на законність їхніх дій", - сказав Луценко.

Як повідомляв УНІАН, американське видання The New York Times поінформувало, що Джуліані, який мав намір відвідати Київ і зустрітися з новообраним президентом України Володимиром Зеленським, скасував візит. За даними видання, причиною скасування стали "спопеляючі атаки" на Джуліані після анонсованого візиту до України. Його звинуватили в пошуку допомоги за кордоном для проведення кампанії з переобрання Дональда Трампа на виборах у 2020 році. Своєю чергою Джуліані заявив, що його підставляють і звинуватив демократів у спробі спотворити мету поїздки.

Раніше видання The New York Times написало, що Джуліані найближчими днями планував відвідати Київ і зустрітися із Зеленським. Видання писало, що Джуліані нібито мав намір закликати Зеленського до того, щоб в Україні продовжували розслідувати питання, які, за твердженнями союзників Білого дому, можуть дати нову інформацію стосовно двох питань, в яких зацікавлений Трамп. Одне з цих питань стосується розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання у президентські вибори у 2016 році. Інше - сина колишнього віце-президента США Джозефа Байдена.

Гантер Байден був членом ради директорів газової компанії, якою володіє український бізнесмен Микола Злочевський, Burisma Holdings Limited. Видання зазначало, що мета поїздки Джуліані до Києва полягала у тому, щоб дискредитувати розслідування Мюллера та потенційно завдати шкоди Джозефу Байдену, який нині є фаворитом на висунення кандидатом у президента США в 2020 році від Демократичної партії.