Джозеф Байден / REUTERS

Особистий адвокат президента США Дональда Трампа намагається створити шум навколо історії про те, що колишній віце-президент США Джо Байден втручався у політичне життя України, щоб допомогти бізнесу свого сина. Але дані українських документів вказують на неймовірність такого епізоду через розбіжності у хронології.

Про це пише Bloomberg з посиланням на українського чиновника, який описав деталі політичної динаміки на початку 2016 року, коли Байден погрожував Києву зупинити передачу фінансової допомоги, якщо він не почне боротися з корупцією. Головною вимогою віце-президента США тоді було звільнити генерального прокурора України Віктора Шокіна через його неефективність.

Читайте такожБайден назвав Трампа клоуном

Відео дня

Ця історія знову привернула до себе увагу минулого тижня через те, що Шокін вів розслідування проти газової компанії, в якій син віце-президента США Хантер Байден обіймав високу посаду. Крім того, він отримав істотні суми від фірми. Виникає питання щодо потенційного конфлікту інтересів у діяльності Джо Байдена в Україні. Тож адвокат Трампа Руді Джуліані закликав розслідувати ситуацію. Але, як зауважує Bloomberg, він не помітив одну важливу деталь. В часи, коли Байден висунув свій ультиматум щодо генпрокурора, розслідування проти компанії Burisma Holding, яка належить Миколі Злочевському, вже не функціонувала. Це підтвердив виданню колишній український чиновник Віталій Касько, який обіймав посаду заступника генпрокурора України.

«Ніхто зі США не тиснув і не вимагав закриття справи проти Злочевського», - сказав він, додавши, що компанія була заморожена українськими прокурорами у 2014 і впродовж всього 2015 року.

Слова колишнього українського чиновника псує одну з політичних інтриг перед виборчим сезоном 2020 року. Вони руйнують ідею про те, що Байден, який тепер став головним кандидатом в президенти від Демократичної партії, нібито намагався усунути генпрокурора, який активно загрожував компанії його сина. Натомість твердження Каська відповідають заявам самого екс-віце-президента США про те, що він добивався усунення Шокіна через його нездатність придушити корупцію. Згідно з публічними звітами й внутрішніми документами Генеральної прокуратури України, чиновники США більше року скаржилися на те, що українська прокуратура не допомагає у міжнародному розслідуванні проти Злочевського.

Читайте такожThe Hill:  Генпрокуратура України намагається передати США докази проти демократів

Видання пише, що нинішній генпрокурор Юрій Луценко зустрічався з адвокатом Трампа Руді Джуліані на початку 2019 року. Вони обговорили розслідування проти компанії Burisma, що підтвердила прес-секретар українського генпрокурора Лариса Сарган. Вона також наголосила, що Генпрокуратура не відновлювала справу проти Burisma чи Злочевського. Це суперечить статті New York Times про те, що українські прокурори нібито перевіряють виплату мільйонів доларів від Burisma компанії, яка пов’язана з Хантером Байденом.

Новообраний президент України Володимир Зеленський, швидше за все, замінить Луценка своїм кандидатом на посаді генпрокурора. За часи президентства Петра Порошенка в Україні не були висунуті жодні обвинувачення проти корумпованих високопосадовців.

Джуліані активно просуває ідею розслідування справ Байдена в Україні. Він наполягає, що конфлікт інтересів «надто очевидний, щоб його ігнорувати». Сам президент Дональд Трамп теж повторив це твердження на тлі того, що Байден став одним з головних претендентів на роль кандидата від демократів на виборах.