Насіров зауважив, що його справа підпадає під юрисдикцію ВАСУ / фото УНІАН

Колишній голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров подав клопотання передати розгляд його справи до Вищого антикорупційного суду (ВАСУ).

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні на черговому судовому засіданні я заявив клопотання передати розгляд справи до Вищого антикорупційного суду. Відповідне клопотання було подане до Шевченківського районного суду м. Києва 17 травня у зв’язку із початком роботи ВАСУ. Як тільки було прийнято рішення про створення Вищого антикорупційного суду, я, чия справа безпосередньо підпадає під його юрисдикцію, одразу ж висловив готовність постати перед ВАСУ та довести перед ним свою невинуватість», - написав Насіров.

Відео дня

Читайте такожСуд залишив Насірову його закордонний паспорт

Він зазначив, що «практична діяльність НАБУ та САП є далекою від тих ідеалів, які закладались під час розробки та прийняття відповідних законопроектів».

Водночас Насіров додав, що виступає категорично проти згортання цих антикорупційних інститутів.

«Розгляд клопотання відбудеться на наступному судовому засіданні Шевченківського райсуду столиці», - заявив він.

Насіров зауважив, що кримінальні провадження щодо злочинів, віднесених до підсудності ВАСУ, судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій, яких не закінчено до дня початку його роботи, передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому Кодексом порядку.

Як повідомляв УНІАН, 10 листопада 2017 року прокурори САП направили до суду обвинувальний акт проти тодішнього голови ДФС Насірова і його підлеглого - керівника Департаменту погашення боргу ДФС Новикова.

Насірову інкримінується зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення за ст. 364 і 366 Кримінального кодексу України, його підлеглому - вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (види співучасників), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем).

Читайте такожСуд відмовив Насірову в припиненні конкурсів до податкової та митної служб

За версією слідства, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, ініціював необґрунтовані рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям, що завдало державі збитків на суму майже 2 мільярди гривень.

Кабмін 3 березня 2017 року відсторонив Насірова від виконання обов'язків голови ДФС на час проведення розслідування, а 31 січня 2018 року звільнив з цієї посади.

11 грудня 2018 року Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним рішення, яким Насірова було звільнено з посади голови ДФС. У січні 2019 року Кабмін оскаржив рішення про поновлення Насірова на посаді.

11 січня Шевченківський райсуд Києва дозволив Насірову залишати межі Києва та області.

У лютому Шевченківський райсуд Києва арештував майже 300 тис. доларів, що зберігалися на британських рахунках Насірова.

4 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив чинність запобіжних заходів екс-голові ДФС та керівнику департаменту служби, однак зменшив заставу для Насірова зі 100 мільйонів гривень до 36 мільйонів гривень.

25 квітня у САП заявили, що призначення судового засідання у справі Насірова і Новикова на 6 травня унеможливлює вчасне продовження їм терміну дії запобіжного заходу, який, відповідно до ухвали суду від 4 березня, спливав 2 травня.