Інавгурація Зеленського відбулася 20 травня \ Фото УНІАН

Стиль інавгураційної промови новообраного президента України Володимира Зеленського гідний окремого аналізу. Зеленський показав, що навіть в інавгураційній промові можна говорити не патетично, а мовою, зрозумілою людям, і доносити при цьому чіткий зміст.

Читайте такожЗеленський назвав причини розпуску Ради

Про це у своїй колонці на Главреді пише дипломат, керівник Фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко. "Сама манера мови була однією з смислових подач – вона свідчила про максимальну близькість і зрозумілість людям. Про це, до речі, свідчили і присутні на інавгурації громадяни України, яких запросили бути біля Верховної Ради", - пише експерт.

Відео дня

На його думку, все це – хороший сигнал. Він говорить про те, що Зеленський серйозно ставиться до ситуації в Україні, яка дозволила йому так несподівано обратися президентом. А це сталося через кризу довіри українців до всіх державних інституцій.

"Інавгураційна промова Володимира Зеленського була дуже нетиповою. Це проявилося у відмові від патетичних обертів, і від спроб філософствувати, і від спроб узагальнювати. Все було просто і зрозуміло", - зазначає Яременко.

Однак, як зазначає експерт, при цьому Зеленський зумів сказати про основні проблеми України. Зокрема, були отримані чіткі меседжі про війну і мир. З цього питання акценти були розставлені дуже грамотно: відновлення довіри з Російською Федерацією за допомогою повернення додому українських військовополонених і припинення вогню, а після цього вже будуть можливі якісь мирні переговори, політичні домовленості тощо.

Експерт каже, що також досить чітко прозвучала налаштованість нового президента на переговори, дипломатичний шлях вирішення проблеми Донбасу.

"Крім того, у промові пролунала відповідь на питання про пріоритети і ціннісну орієнтаціїю Володимира Зеленського. Без гучних заяв, як у нас це прийнято, про інтеграцію з НАТО і ЄС. Він сказав про орієнтацію на людину, громадянина – це і є європейська інтеграція. Фактично своєю фразою про "Європу в серцях і головах" Володимир Зеленський підтвердив своє ставлення до європейської інтеграції: він має намір застосовувати цінності ЄС та стандарти НАТО у нашій внутрішній роботі і внутрішній політиці", - вважає він.

Яременко висловив думку, що дуже нетиповими для інавгураційної промови були категоричні заяви. Прозвучали слова про майбутні відставки, а також досить різкі оцінки парламенту і уряду – все це було в рамках пристойності, але звернення до уряду із закликом написати заяви на звільнення, це досить різке висловлювання.

"Також безпрецедентною в інавгураційній промові була заява про розпуск парламенту і названі прізвища тих, кого треба звільнити. Все це дуже цікаво і ново. І все це максимально відповідає очікуванням і запитам людей. Думаю, ті, хто голосував за Зеленського, і навіть частково ті, хто не голосував за нього, сьогодні не були розчаровані", - пише він.

Яременко зазначає, що Зеленський оголосив про початок виборчого циклу. Значить, це зараз те, що йому дійсно потрібно. Перед ним стоїть завдання не домовитися з парламентом і урядом – тут вже всі мости Зеленським були спалені сьогодні. Перед ним стоїть завдання – тримати зв'язок (причому не тільки медійний, але і ментальний) з людьми, відчувати їхні потреби та настрої, розуміти, як вони відчувають ситуацію.

"Мені здається, що в даному випадку слова Зеленського співпали з очікуваннями людей, тому, навіть з точки зору політики, він діє вірно", - пише експерт, додаючи, що якби йому потрібно було домовлятися з Радою і Кабміном, то, безумовно, таким тоном з ними не домовишся. Однак все вказує на те, що він і не збирається цього робити.

"Це стало одним із сюрпризів інавгурації, якого від новообраного президента ніхто не очікував. Ніхто не думав, що Зеленський буде настільки рішучим і категоричним", - зазначає дипломат.

Він вважає, що швидше за все, розпуск Верховної Ради тепер неминучий. "Хоч я не є юристом, але мені видаються небезпідставними правові підстави для розпуску парламенту. Безумовно, можуть бути спроби оскаржити такий крок в правовому плані, але в політичному, з точки зору легітимності і очікування людей – це рішення повністю правомірне і буде підтримане переважною більшістю українців й більшістю парламентаріїв. Адже зараз є кілька груп, які дуже зацікавлені в дострокових парламентських виборах", - висловлює думку дипломат.

"Що стосується рівня міжнародних гостей, які були присутні на інавгурації Зеленського, то, перш за все, чудово, що на церемонії були присутні представники сусідніх держав, причому навіть тих, з якими, здавалося б, у нас є непереборні проблеми. Це хороший сигнал: значить, після зміни команд переговірників і керівника дипломатів можуть бути усунуті існуючі проблеми з сусідами. Адже мова йде не тільки про якісь двосторонні проблеми з Угорщиною – до цих проблем прив'язувався і рівень співробітництва з НАТО", - зазначає експерт, додаючи, що гідний рівень представництва був у Сполучених Штатів – міністр енергетики США Рік Перрі.

"Згадайте також і те, як активно і на якому рівні вітали Володимира Зеленського іноземні лідери з обранням... Так що високий рівень міжнародних гостей на церемонії інавгурації і активна присутність іноземних делегацій знімають будь-які питання закордонного визнання легітимності нового українського президента. Світ, особливо партнери і друзі України беззаперечно, повністю і без будь-яких застережень готові працювати з президентом Зеленським. А країни Євросоюзу продемонстрували, що налаштовані на активну співпрацю з Україною. Європейців на церемонії було багато, вони хочуть діалогу, тому Зеленський буде змушений реагувати", - зазначає Яременко.

При цьому експерт згадує, що в Фейсбуці "гуляє" табличка, де порівнюють рівень представництва іноземних гостей на інавгурації Порошенка і Зеленського – нібито першого вітало більше іноземних гостей і більш високого рівня. Однак, по-перше, як виявилося в день інавгурації Зеленського ця табличка суттєво доповнилася. А, по-друге, всі ці порівняння – від лукавого. Адже їдуть не до якоїсь конкретної людини, а їдуть в країну. У 2014 році Порошенко на міжнародній арені викликав більше симпатій, ніж тепер. Але тоді зарубіжні політики їхали в країну, де перемогла демократична революція ціною людських жертв, в країну, яка розпочала визвольну війну з однією з двох найбільших у світі ядерних держав. Сьогодні вони їхали не тільки до Зеленського, але їхали також в країну, де відбулася демократична передача влади, яка в складних зовнішньополітичних і військових умовах довела здатність проводити демократичні вибори.

"Тому немає сенсу порівнювати списки гостей, тому що обставини, в яких відбувалися ці церемонії інавгурації – різні. Не кажучи вже про те, що були різні періоди часу на інформування іноземних делегацій про дату інавгурації і запрошення – адже це теж вплинуло", - зазначає Яременко.

"Немає ніякого сенсу порівнювати представництво іноземних гостей, тому що їхня кількість на церемонії інавгурації Володимира Зеленського була достатньою, а їхній рівень – абсолютно гідним", - зазначає дипломат.