Стан Бекірова погіршується / фото Радіо Свобода

Стан незаконно заарештованого російськими окупантами кримськотатарського активіста Едема Бекірова стрімко погіршується.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожСуд у Росії продовжив арешт політв'язню з Криму Бекірову до 15 серпня

Відео дня

"Стан тяжкохворого Едема Бекірова стрімко погіршується", - наголосила вона.

Омбудсмен заявила, що неодноразово зверталася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням невідкладно вжити заходів щодо госпіталізації та лікування кримського татарина.

За її словами, Москалькова доручила так званому «уповноваженому з прав людини» в окупованому Криму Людмилі Лубіній перевірити стан здоров’я ув’язненого, яка після відвідування Бекірова у СІЗО-1 в Сімферополі спростувала інформацію про погіршення стану його здоров’я.

Але, зазначає Денісова, після відвідування Лубіної Бекірова відправили до лікарні на обстеження до кардіолога та ендокринолога.

За словами омбудсмена, попри висновки лікарів про задовільний стан, Бекірову порадили збільшити кількість одиниць інсуліну, що свідчить про те, що у нього прогресує цукровий діабет.

"Крім того, Бекіров скаржиться на постійний біль у серці через гіпертонію, що призводить до задишки. Велика кількість інсуліну призвела до збільшення підшлункової залози. Це спричиняє нестерпний біль. Також він потерпає від сильного головного болю та набряклості тіла. А ліва нога взагалі атрофується через малорухливість", - додала Денісова.

Омбудсмен зауважила, що вкотре звернулася до Москалькової з проханням невідкладно вжити заходів для забезпечення прав Бекірова, та підкреслила, що лише надання йому кваліфікованої медичної допомоги в умовах стаціонарного лікування може запобігти фатальним наслідкам для здоров’я.

"На зволікання немає часу", - наголосила вона.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінмежі з окупованим Кримом. Його обвинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

10 квітня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" продовжив запобіжний захід Бекірову у вигляді тримання під вартою до 12 червня.

26 квітня Бекіров під час судового засідання в підконтрольному РФ так званому "Верховному суді" окупованого Криму заявив про намір розпочати голодування. За словами адвоката, його підзахисний прийняв таке рішення через різке погіршення стану здоров'я.

7 травня в підконтрольному РФ суді в окупованому Криму у цій справі були представлені результати судово-біологічної, психіатричної, а також судово-балістичної і вибухотехнічної експертиз. Адвокат і Бекіров висловили своє заперечення і незгоду з результатами цих експертиз.

14 травня Бекірова вивезли на обстеження до лікарні до тимчасово анексованого Сімферополя.