Завтра Трибунал ООН оголосить рішення щодо заходів, яких Росія має вжити / фото УНІАН

Будь-яке рішення Міжнародного трибуналу з морського права, яке мають оголосити завтра, 25 травня, щодо імунітету українських суден і моряків, захоплених Росією у листопаді минулого року, буде кроком вперед до їх звільнення.

Про це у Facebook заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Читайте такожЗеркаль заявила, що залишається працювати в МЗС

Відео дня

"Символічно, що рівно через шість місяців від захоплення Росією українських військових кораблів Міжнародний трибунал з морського права оголосить своє рішення про тимчасові заходи у справі про імунітети наших кораблів та моряків. Завтра о 12:00 за Гамбургом ми дізнаємося рішення Трибуналу щодо заходів, яких Росія має вжити", - наголосила Зеркаль.

Вона нагадала, що Україна звернулася до Трибуналу із запитом щодо зобов'язання Росії звільнити три українські військові кораблі та повернути їх під український контроль, припинити кримінальне переслідування 24 українських моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну.

"Треба усвідомлювати, формулювання Трибуналу завжди інакші, ніж пропонує заявник. Тому не варто панікувати з цього приводу та відразу шукати "зраду". Гадати наперед, якими саме будуть формулювання та зважувати шанси - справа марна. Знаю напевне, що імунітет військових кораблів є засадничим принципом міжнародного морського права, а формулювання, які використає Трибунал у своєму рішенні, залежать від цілої низки правових питань", - пояснила заступник міністра.

Також вона підкреслила, що два тижні тому українська сторона представила в Гамбурзі "ретельно обґрунтовану та вичерпну позицію по всіх цих питаннях".

"Наголошую, що будь-які заходи, визначені Трибуналом, допоможуть звільнити наших моряків. Звісно, чим чіткіше будуть сформульовані заходи, тим простіше буде вимагати від Росії виконання наказу Трибуналу. Навіть, якщо Трибунал вирішить, що не має підстав для ухвалення наказу про тимчасові заходи, це також буде кроком вперед у нашій стратегії по звільненню українських військових кораблів і моряків", - заявила Зеркаль.

Окремо вона сказала, що у справі Arctic Sunrise 2013 року Росія звільнила людей впродовж місяця від ухвалення Трибуналом наказу. В іншій подібній справі - Enrica Lexie - ситуація була складнішою, але і в ній людей було повернуто на батьківщину. "Тому я переконана, що ми доб'ємося звільнення наших моряків та їх повернення в Україну. А поки тримаємо кулаки", - підсумувала Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на батьківщину.

10 травня у Гамбурзі відбулися слухання Трибуналу ООН. РФ участі в слуханнях не брала, що, за поясненнями МЗС України, на легітимність справи не впливає.