Єпіфаній / УНІАН

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній 29 травня підписав указ, яким вкотре нагадав, що діяльність ліквідованої Української Православної Церкви Київського Патріархату - шляхом об'єднання і приєднання до створюваної ПЦУ - є незаконною.

Читайте такожРелігієзнавець розповів про крок до визнання ПЦУ іншими православними церквами

"Будь-які документи та розпорядження від імені релігійного об'єднання УПЦ КП, яке припинило свою діяльність, видані після 30 січня 2019 р., є не дійсними і не підлягають виконанню в Українській Православній Церкві (Православній Церкві України)", - йдеться в указі.

Відео дня

Одночасно Епіфаній тимчасово, до повного виконання рішень Священного Синоду від 5 лютого 2019 р. та від 24 травня 2019 р. щодо реєстрації в Києві єпархії у складі УПЦ (ПЦУ), прийняв релігійну громаду Покрови Пресвятої Богородиці у Солом'янському районі Києва в своє безпосереднє підпорядкування.

В указі Епіфаній нагадав, що згідно з рішеннями Помісного Собору УПЦ КП 15 грудня 2018 року під головуванням Патріарха Філарета, ця церква вирішила припинити діяльність шляхом об'єднання і приєднання до створюваної ПЦУ.

Священний Синод УПЦ (ПЦУ) на своєму засіданні 5 лютого 2019 р. Вирішив, що "Святійший Патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією у складі парафій і монастирів Києва (за винятком Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря Києва), які до 15 грудня 2018 р. перебували в його підпорядкуванні як Патріарха Київського і всієї Руси-України».

"Однак протягом 4 місяців зазначена єпархія у складі УПЦ (ПЦУ) юридично не зареєстрована і документи на її реєстрацію керуючим єпархією не підготовлені і не подані", - уточнив Епіфаній.