Експерт зазначив, що Україна може пустити в Азоввське море кораблі інших країн / фото УНІАН

Україна має розірвати договір із Росією щодо Азовського моря, щоб забезпечувати туди безперешкодний доступ будь-яких кораблів третіх країн.

Читайте також"Закривають Азовське море": військовий експерт розповів, на що здатні крилаті українські ракети

Таку думку висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, коментуючи можливість зміни українським урядом юридичного статусу Керченської протоки, передає «Обозреватель».

Відео дня

"Перше, що треба було зробити, це денонсувати угоду про спільне використання Азовського моря з Російською Федерацією. Такі ідеї пропонувалися ще влітку і восени минулого року, зокрема тодішнім уповноваженим президента з питань Криму Борисом Бабіним. Але чомусь вони не знайшли підтримки", — зазначив експерт.

Мусієнко нагадав, що 12 жовтня 2018 року на засіданні РНБО було ухвалене рішення подати до Верховної Ради законопроект про внутрішні води України, про територіальне море з визначенням берегової і серединної лінії та інші акти.

"Після цього має бути розірваний договір про співпрацю з Російською Федерацією в Азовському морі. І, звісно, має бути визнання Керченської протоки міжнародною. Згідно з нормами міжнародного права, протоки є вільними для проходу будь-яких кораблів, зокрема кораблів третіх країн. А не дискримінаційно, як зараз, коли ми повинні з Росією погоджувати, які кораблі можуть пройти в українські порти", – заявив він.

За словами експерта, українським дипломатам і юристам необхідно виконувати свою роботу і бути готовими до сильного спротиву РФ. Тоді Росія "рано чи пізно буде змушена піти на поступки і почати виконувати такі рішення".