Президент України Володимир Зеленський і Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг / фото УНІАН

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг назвав реформування оборонних і безпекових установ та боротьбу з корупцією єдиним шляхом до членства України в Альянсі у майбутньому.

Про це Столтенберг сказав на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським.

"Розширення НАТО мало великий успіх. Це допомогло поширювати демократію, верховенство права, мир і стабільність у всій Європі. І НАТО та ЄС разом впродовж останніх десятиріч фундаментально зміцнили демократію, мир і стабільність у Європі за допомогою розширення одночасно як НАТО, так і Європейського Союзу", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

За його словами, НАТО дотримується політики відкритих дверей. "Ми також дотримуємося дуже важливого і фундаментального принципу, що кожна держава має суверенне право вирішувати свій власний шлях, і це також стосується України", - наголосив генсек Альянсу.

Читайте такожЗеленський: ми готові до переговорів з Росією, але маємо бути здатні захистити себе

"Він додав, що Альянс поважає, коли країна вирішує не прагнути членства. "Ми маємо тісне і хороше партнерство з Швецією, Фінляндією, Австрією та іншими країнами, які вирішили не добиватися членства в НАТО, і ми повністю це поважаємо. Але ми також поважаємо, коли країни вирішують, що вони хочуть добиватися членства. Потім ми сідаємо (за стіл переговорів) і вивчаємо, коли і як ми можемо допомогти їм стати готовими для членства та відповідати стандартам НАТО", - сказав Столтенберг.

При цьому він зауважив, що "важливе повідомлення полягає у тому, що лише від країни, яка вирішує добиватися членства, і 29 країн - членів залежить рішення, коли ця країна буде готовою приєднатися до Альянсу". "Жодна інша країна не має права намагатися втрутитися або блокувати цей процес, оскільки це суверенне рішення суверенної держави обирати свій власний шлях. І ми поважаємо це рішення", - додав він.

"Лідери НАТО підтвердили або підтверджували декілька разів, - минулого разу на саміті у минулому році, - що ми підтримуємо наше рішення, ухвалене на саміті у Бухаресті (у 2008 році, що двері НАТО для нових членів відкриті - УНІАН) і ми з того часу повторювали це декілька разів... Ми підтримуємо і допомагаємо Україні з втіленням реформ, модернізацією її оборонних та безпекових установ, щоби відповідати стандартам НАТО і боротися з корупцією", - заявив Столтенберг.

"Цьому зараз приділяється наша увага, це добре для народу України, це добре для її безпекових установ, і це також є єдиним шляхом для майбутнього членства в НАТО", - наголосив Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський наголошує, що набуття повноправного членства в ЄС та НАТО залишається незмінним зовнішньополітичним пріоритетом для нашої держави.