Леонід Кучма розповів, коли відновиться обмін полоненими / фото УНІАН

Бажання розпочати процес обміну полоненими на Донбасі та моряками, захопленими Росією у Керченській протоці, є з обох боків.

Про це заявив очільник української делегації в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма під час брифінгу, передає ТСН.

"Коли у грудні 2017 року відбулося останнє звільнення, в українських списках було 23 росіянина, вони були погоджені, що вони підлягають звільненню, а потім в останній раз сказали на тій території, що вибачте, ми росіян не можемо звільнити. Ми не можемо їх передати ОРДЛО. З юридичної точки зору, це абсолютно правильно. Ми повинні їх передати російській стороні. Відтоді цей процес загальмувався, і Росія ставить питання: "Ви звільнили? Ви оголосили? Чому ви не виконуєте свої обов‘язки?" - розповів він.

Відео дня

За словами Кучми, під час засідання ТКГ питання звільнення полонених обговорювалося, проте нині він не може сказати, коли відбудеться зрушення з місця.

Читайте такожМарчук пояснив, чому зривається обмін заручниками за принципом "всіх на всіх"

"Після тривалої перерви сказати, що ми завтра зрушимо з місця - не можу. Моя особиста думка, у мене була можливість провести приватні переговори з тими, як ви розумієте, від кого залежить, - є бажання розпочати цей процес, тому що на це дивиться весь світ. Будемо зустрічатися, обговорювати. Повинні бути перші кроки з обох боків, я весь час кажу, що рух повинен бути двостороннім", - додав він.

Окрім цього Кучма прокоментував заяву прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, що "Кучма загалом непоганий, але ми повинні з президентом Зеленським розмовляти".

"Абсолютно правильно. Якщо б Пєсков сказав, що з нашого боку ми пропонуємо таке і таке. А тепер плануємо з чистого листа? А що це за чистий лист? А може, вони скажуть, що чистий лист це: Крим - їхній, ситуація, яка на Донбасі, - заморожений конфлікт тощо. Це настільки складна проблема, зокрема щодо моряків. Я також вважаю, що щодо моряків також обов’язково будуть зрушення. Тим більше з урахуванням рішення Міжнародного суду. Давайте трохи почекаємо, я в цьому плані не занадто оптиміст", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 5 червня в Мінську відбулися засідання робочих груп Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Як заявив глава української делегації в ТКГ Леонід Кучма, засідання вперше пройшли конструктивно. За його словами, сторони домовилася про новий механізм припинення вогню.